Sabor završio ovotjedno zasjedanje

Glasovanjem o ranije raspravljenim točkama Hrvatski je sabor danas završio i treći tjedan 12. sjednice.

Sabor je, među ostalim, prihvatio Izvješće o provedbi nacionalne strategije suzbijanja opojnih droga za 2002. i 2003, a Vlada je zaključcima zadužena da razmotri mogućnost uvođenja posebnog školskog predmeta "Naše zdravlje", na kojem bi se učenici upoznali s problematikom ovisnosti o drogama, alkoholu i cigaretama, a u sklopu tog predmeta predavao bi se i spolni odgoj.

Vlada je obvezana i da Nacionalnu strategiju žurno uskladi s europskom praksom i strategijom sprječavanja zloporabe droga, te da za mjesec dana Saboru predoči prijedlog strategije.

Odbačeni su HSS-ovi prijedlozi da se Vladu obveže da u roku 60 dana Saboru dostavi prijedlog zakona o terapijskim zajednicama, te izmjena Kaznenog zakona, kojima bi se omogućilo da ovisnici, zatvorske kazne zamijene odvikavanjem u terapijskoj zajednici.

Odbačen je i zaključak kojim bi se Vladu obvezalo da u roku 30 dana pripremi protokol za primjenu metadonske terapije.

Sabor je donio Strategiju razvitka službene statistike RH 2004.-2012., te program i provedbeni plan statističkih aktivnosti od 2004. do 2007., a donesen je i Statut Vijeća za poštanske usluge

Sabor je prihvatio godišnja izvješća o radu Upravnog vijeća Hine, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Fine, Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, te četverogodišnje Izvješće Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu, dok je Izvješće o poslovanju Hrvatske agencije za malo poduzetništvo primljeno na znanje.

Za još mjesec i pol produljen je rok za rad Istražnog povjerenstva za riječko brodogradilište Viktor Lenac, a član Povjerenstva Branimir Glavaš najavio je da će Povjerenstvo od Sabora zatražiti 150 milijuna kuna za troškove utvrđivanja vlasničke strukture Lenca.

Sjednica se nastavlja u srijedu, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da Sabor idućeg petka neće zasjedati, zbog inauguracije Predsjednika Republike.

(Hina) xtr/xibob yaz

Pročitajte više