saborska oporba i zastupnici manjina - iseljeništvu ne smanjivati stečena prava

Klubovi zastupnika oporbenih stranka i nezavisni zastupnici suglasili su se da se hrvatskom iseljeništvu ne smanjuju stečena prava, te da im se osigura najmanje pet, a najviše osam zastupnika, dok zastupnici nacionalnih manjina podržavaju pravo na njihovu zastupljenost ostavljajući otvorenim pitanje broja zastupnika.

Priopćenje klubova oporbenih zastupnika potpisali su predsjednici HDZ-a, HSLS-a, HSP-a, DC-a, HB-a, HKDU-a, u ime nezavisnih zastupnika Ivo Lončar, a u ime zastupnike nacionalnih manjina Borislav Graljuk.

Oporbene stranke i nezavisni zastupnici suglasili su se da se iseljeništvu osigura posebna izborna jedinica, izbor pet do osam zastupnika, od kojih bi se šesti, sedmi i osmi zastupnik birali nefiksnom kvotom - što su zastupnici nacionalnih manjina ostavili otvorenim za naknadne razgovore.

Predsjednici oporbenih stranaka i nezavisni zastupnici u zajedničkom priopćenju podsjećaju da su se posljednjih nekoliko mjeseci u Saboru vodili međustranački razgovori, na kojima se nastojao postići konsenzus oko danas prihvaćenog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Oporbene stranke i nezavisni zastupnici ističu da su se i s predstavnicima vodećih stranaka vladajuće koalicije suglasili da se ne prihvati dvostruko pravo glasa za predstavnike nacionalnih manjina ni u izbornom zakonu.

Pročitajte više