Saborske stranke pozvale Europsko vijeće da bezuvjetno odredi datum Hrvatskoj

SVE PARLAMENTARNE stranke večeras su zajedničkom izjavom pozvale Europsko vijeće da u petak, 17. prosinca donese bezuvjetnu odluku o datumu početka pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Datum početka pregovora, nakon dobivanja pozitivnog avisa i statusa kandidata, od temeljne je važnosti za Hrvatsku, ali i cijelu jugoistočnu Europu, stoji u Izjavi, koja će vjerojatno još danas biti upućena u Europski parlament i parlamente svih zemalja članica Unije.

Parlamentarne stranke pozivaju sve članice EU i europske parlamentarce da prepoznaju vrijednost uključivanja Hrvatske u EU, te potaknu pozitivan stav javnosti i povoljnu odluku Europskog vijeća.

Stranke drže da je Hrvatska uložila znatne napore i učinila bitne pozitivne pomake u ispunjavanju kopenhaških kriterija i preporuka EU, uključujući i suradnju s Haškim sudom.

Sastanak sa saborskim strankama premijer Ivo Sanader ocjenjuje iznimno važnim, posebno zbog njihove odlučnosti da nadiđu međusobne razlike kada je riječ o tako povijesnoj temi za Hrvatsku kakva je priključenje EU.

Upitan kako će na odluku Europskog vijeća utjecati "slučaj Gotovina", Sanader je podsjetio da je Hrvatska, iako taj slučaj nije bila u mogućnosti riješiti, već dobila pozitivan avis i status kandidata i da je suradnja s Haškim sudom ocijenjena potpunom.

"I danas tvrdimo da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom i želi riješiti taj zadnji slučaj, te inzistiramo da se datum početka pregovora odredi na temelju činjenice da Hrvatska u potpunosti surađuje", rekao je premijer.

Naglasio je da u petak, bez obzira kakvu odluku Vijeće donese, život ne završava, da i dalje ostaje obveza Hrvatske riješiti "slučaj Gotovina" i u potpunosti surađivati s Haagom.

"Dajte nam početak pregovora, ne možemo dopustiti da cijela zemlja, stranke, javnost, još jednom čeka neku uvjetovanost od četiri mjeseca, do ožujka, jer je Hrvatska zaslužila početak pregovora", poručio je Sanader.

Novinarima je rekao da čvrsto vjeruje da će Hrvatska u petak dobiti odluku o datumu početka pregovora, ali da još ima "zakulisnih i diplomatskih bitaka" oko teksta te odluke, što se danas, kaže, moglo čuti i na sjednici Vijeća ministara EU u Bruxellesu.

Stoga Sanader pozdravlja dogovor parlamentarnih stranka da Sabor na početku idućeg zasjedanja raspravi pregovaračke pozicije i načela pregovaračkih timova.

Predsjednik SDP-a i koordinator parlamentarne oporbe Ivica Račan potvrdio je suglasnost svih stranaka da Hrvatska dobije datum početka pregovora te da podupru pregovore kada oni otpočnu.

"Ovim činom još smo jednom potvrdili da u Hrvatskoj postoji konsenzus u opredjeljenju za EU i ovaj dogovor to potvrđuje", rekao je Račan.


Pročitajte više