Saborski klubovi podržali ukidanje PDV-a invalidima pri uvozu automobila

Zastupnički klubovi podržali su danas na sjednici Hrvatskog sabora u objedinjenoj raspravi dopune zakona o posebnim porezima na osobne automobile i dopune o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojima se predlaže da se svim invalidima omogući da pri uvozu automobila budu oslobođeni plaćanja PDVa, te da im se smanje trošarine.

Pedeset posto trošarina invalidi bi plaćali ovisno o stupnju invaliditeta, rekao je Pavle Kalinić (SDP) u ime Odbora za ratne veterane, koji je predlagatelj dopuna zakona.

Namjera predlagatelja bila je da, osim olakšica, osobe s invaliditetom izjednači u pravima, neovisno o tome radi li se o vojnim ili civilnim invalidima, ili invalidima rada.

Kalinić je istaknuo da predložene olakšice iziskuju dodatni proračunski novac, te Odbor stoga predlaže da se primjena zakona odgodi do 1. siječnja 2004.

U raspravi su sudjelovali HSLS i HDZ koji su u prvom čitanju podržali prijedlog ukidanja PDV-a invalidima pri uvozu automobila, bez obzira na uzroke invaliditeta, kao i smanjenje trošarina.

Dorica Nikolić (HSLS) uz podršku dopunama zakona istaknula je da je Vlada već dala negativno mišljenje o tim prijedlozima, uz obrazloženje, kako je rekla Nikolić, da bi se tako dio populacije doveo u povoljniji položaj.

Nikolić je, kritizirajući Vladu, naglasila da su invalidi ionako osobe s posebnim potrebama, "pa i jesu u posebnom položaju".

Sabor je raspravio i Prijedlog dopuna zakona o posebnim porezima na osobne automobile i ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, čiji je predlagatelj Odbor za gospodarstvo.

Odbor je predložio smanjenje posebnih poreza za hrvatske proizvođače autodijelova kojima, upozoreno je, prijeti niz stečajeva.

U raspravi o tom prijedlogu izjasnio se jedino Davor Šuker (HDZ) istaknuvši da je u prijedlogu sporno to što se od Vlade traži da propisom izmijeni zakon koji je donio Sabor.

Sabor je završio današnje zasjedanje, a s radom nastavlja sutra.

(Hina) daju mć

Pročitajte više