Saborski klubovi: Treba osnovati registar financijskih izvješća

SVI PARLAMENTARNI klubovi suglasili su se danas da treba osnovati registar godišnjih financijskih izvješća u kojemu bi, na jednom mjestu, bili objedinjeni svi temeljni podaci o poslovanju poduzeća u Hrvatskoj.

Zakonski prijedlog koji predviđa osnivanje registra Hrvatski je sabor raspravio u današnjem nastavku 29. sjednice.

Registar bi bio jedinstven, omogućio bi da poduzetnici na jednom mjestu predaju godišnja financijska izvješća koja sada predaju na tri mjesta - u trgovačke sudove, Poreznu upravu te za potrebe statistike, rekao je zamjenik ministra financija Damir Kuštrak.

Klubovi su podržali takav projekt, držeći da će poslovnim subjektima omogućiti jednostavniji način izvještavanja.

Osim toga, kaže Tonči Žuvela (SDP) poslovni će subjekti time dobiti kvalitetne podloge za donošenje poslovnih odluka, dobit će, npr. podatak o solventnosti tvrtke, razotkrit će se tvrtke koje ne izvršavaju svoje obveze.

Ivan Šuker (HDZ) zamjera jedino što se kasni u donošenju zakona, smatra da ga je trebalo donijeti odmah po ukidanju Zavoda za platni promet (ZAP) jer su poduzeća navikla od ZAP-a dobivati podatke na temelju kojih su donosile poslovne odluke.

Jadranka Katarinčić-Škrlj (HSLS) smatra da naknadu za usluge registra trebaju plaćati i državna tijela, jer, ističe, bolje se držati principa ´čist račun duga ljubav´. Naglašava i da se cjenik usluga mora objaviti u Narodnim novinama.

Raspravom o spomenutom prijedlogu Sabor je završio današnji rad.

U Saboru će se popodne održati proširena, za javnost zatvorena sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Zatražio ju je Klub HSP/HKDU-a tražeći od ministrice obrane Željke Antunović da izvjesti o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj vojsci.

Pročitajte više