SABORSKI KLUBOVI ZA VANJSKO VREDNOVANJE OBRAZOVANJA

Većina saborskih klubova podržala je danas Vladin prijedlog osnivanja nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, upozoravajući pritom da samo uvođenje državne mature neće riješiti nakupljene probleme u školstvu.

Klubovi se slažu da će uvođenje državne mature znatno ubrzati unutrašnju transformaciju školskog sustava i učiniti ga kvalitetnijim.

Upozoravaju, međutim, da Hrvatska još nema minimalne prosvjetno-pedagoške standarde, da plaće nastavnika zaostaju za drugima u javnom sektoru, da se premalo novca izdvaja za usavršavanje nastavnika i opremanje škola.

Od Ministarstva obrazovanja, prosvjete i športa stoga očekuju da što skorije izradi cjelokupan projekt razvoja sustava.

Zastupnici su upozorili da sve škole nemaju jednake uvjete za rad, pa bi, kaže, sustav vanjskog vrednovanja mogao biti nepravedan prema školama u siromašnijim područjima.

Pozdravili su činjenicu da je Vlada, na prijedlog zastupnika, u konačnom tekstu zakona predvidjela da rad Centra, umjesto Vlade, nadgleda Sabor.

Dio oporbenih zastupnika su nosili značke u znak potpore učiteljima i profesorima, koji danas, na Svjetski dan učitelja, štrajkom upozoravaju na loš odnos prema školstvu.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više