Saborski Odbor odgodio raspravu o slučaju skupštine Osječko-baranjske županije

SABORSKI Odbor za zakonodavstvo odgodio je za iduću srijedu raspravu o prijedlogu Kluba zastupnika HDZ-a vezano za spor u Skupštini Osječkobaranjske županije, a zbog čega je HDZ od Vlade zatražio vjerodostojno tumačenje zakona.

Član Odbora Vladimir Šeks (HDZ) istaknuo je da je HDZ još 28. travnja uputio predsjedniku Sabora zahtjev kojim se traži autentično tumačenje Zakona o lokalnoj, regionalnoj, odnosno područnoj samoupravi.

Dodao je da Odbor o tome ne treba više raspravljati, jer se Vlada nije očitovala o tome zahtjevu u roku 15 dana, te da u takvim slučajevima saborski Poslovnik tumači da je Vlada dala pozitivno mišljenje.

Predsjednik Odbora Josip Leko (SDP) je rekao da je puno toga nejasno, da se ne zna kada je Vlada primila zahtjev od predsjednika Sabora, ni je li donijela odluku o tom slučaju.

Stoga je prihvaćeno mišljenje da Odbor, uz požurnicu Vladi, tu raspravu odgodi do iduće srijede.

Nedavno je 26, od ukupno 51 vijećnika skupštine Osječko-baranjske županije podnijelo ostavke i tražilo raspuštanje skupštine, no temeljem tumačenja i odluke Ministarstva pravosuđa to nije učinjeno.

Odbor danas zbog nedostatka kvoruma, nije glasovao ni o vladinom Konačnom prijedlogu izmjena Kaznenog zakona.

U raspravi je pomoćnik ministrice pravosuđa, Dubravko Palijaš, naglasio da Vlada ostaje pri prijedlogu kazne doživotnog zatvora za najteža djela.

Raspravu je izazvala odredba članka 151., kojim se kažnjava proizvodnja, prodaja i distribucija materijala u kojima se veličaju fašističke države, vođe i zamisli.

Po konačnom zakonskom tekstu kažnjavalo bi se i držanje takvog materijala što je Šeks nazvao - "tihim uvođenjem verbalnog delikta".

(Hina) daju sšh

Pročitajte više