Saborski odbor podržao izmjene Zakona o zapošljavanju invalidnih osoba

Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo podržao je danas prijedlog izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kojim bi se za zapošljavanje invalidnih osoba osigurao stalni godišnji priljev novca.

Po riječima državne tajnice za rad Vere Babić, zapošljavanje osoba s invaliditetom financiralo bi se iz doprinosa za zapošljavanje koji su dužni plaćati svi poslodavci. Tako država namjerava godišnje prikupiti 84 milijuna kuna.

Kako bi se poslodavce stimuliralo na zapošljavanje invalida predlaže se da poslodavci koji zapošljavaju više invalida plaćaju manji doprinos, a oni koji tu obvezu ne ispunjavaju više od propisanih 1,7 posto, rekla je Vera Babić.

Izmjenama zakona također bi se omogućilo da ustanove koje skrbe o invalidima imaju mogućnost posredovanja pri njihovu zapošljavanju.

Zastupnik SDP-a i bivši ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, za čijega je mandata 2002. Zakon o rehabilitaciji i zapošljavanju usvojen, pozdravio je namjeru da se za tu namjenu osigura stalni priljev novca, ali i izrazio žaljenje što provedba zakona nije omogućena još lani.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više