Saborski odbor za ljudska prava o manjinskim izborima

SABORSKI Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina raspravljao je danas, bez zaključka, o tijeku i rezultatima izbora za vijeća nacionalnih manjina.

Članovi Odbora složili su se da su izbori raspisani prerano te da manjinskim udrugama nije ostavljeno dosta vremena za informiranje pripadnika nacionalnih manjina o ulozi vijeća.

Odbacivši tvrdnje u današnjem Vladinu priopćenju da je priprema za manjinske izbore obavljena u saborskoj raspravi o Zakonu o pravima nacionalnih manjina, predsjednik Odbora Furio Radin ocijenio je da je to "kao da se rasprava o Ustavu računa kao priprema za parlamentarne izbore".

Izbore Radin smatra neuspjehom, a na Vladinu ocjenu da je odziv na izbore (oko 10 posto) na razini očekivanog kazao je kako je iz toga stajališta jasno da je (Vladi) slab odziv i bio cilj.

Odbacio je i argumente da se izbori ne bi trebali ponavljati jer su ionako previše stajali (22 milijuna kuna), naglašavajući kako se tijek i uspjeh ijednih izbora, a pogotovo izbora za osjetljivu društvenu skupinu, ne bi smio vezivati uz troškove.

"Izbori koštaju samo ako nisu dobro pripremljeni. Ovako smo bacili 22 milijuna kuna", ustvrdio je Radin.

No članovi Odbora nisu se složili s Radinovim prijedlogom da se od Vlade zatraži ponavljanje izbora, pa je očitovanje o zaključcima odgođeno za sljedeći tjedan.

(Hina) ibob sp

Pročitajte više