Saborski pododbor: Vlada krši zakon o manjinama

ČLANOVI saborskog Pododbora za nacionalne manjine optužili su danas Vladu za kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, budući da od samog donošenja Zakona Saboru nije podnijela ni jedno izvješće o njegovoj provedbi.

Iako je Ustavni zakon iz 2002. Vladu obvezao da izvješće o njegovoj provedbi Saboru podnosi najmanje jednom godišnje, to se nije dogodilo ni za prošle niti za sadašnje Vlade.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na tu je činjenicu Vladu upozoravao četiri, a predsjednik Sabora još dva puta, no iz Vlade ne samo da nije stiglo izviješće, nego ni odgovor zašto izvješća nema, rečeno je na današnjoj sjednici Pododbora.

Činjenicu da se Vlada u potpunosti oglušila na upozorenja da krši Ustavni zakon zastupnik talijanske nacionalne manjine i predsjednik nadležnog odbora Furio Radin protumačio je kao omalovažavanje Sabora.

Članovi Pododbora suglasili su se da će od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatražiti da još jednom reagira prema Vladi, te da čitavu situaciju razmotri i saborsko Predsjedništvo.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer izvijestio je da takvo izvješće u Vladi postoji te da ga je raspravila nadležna vladina koordinacija pa mu, kaže, nije jasno zašto ono nije dostavljeno Saboru.

Predstavnica Ministarstva pravosuđa Đurđica Alanović Bojović pojasnila je da je izvješće o provedbi Ustavnog zakona dovršeno još u proljeće, ali da je bilo "metodološki i koncepcijski problematično" pa je poslano na doradu. Izrazila je nadu da će se izvješće uskoro naći pred zastupnicima. Njezino pojašnjenje nije zadovoljilo zastupnicu češke manjine Zdenku Čuhnil, koja smatra da su tri godine kašnjenja ipak predugo razdoblje, te da Vlada mora odgovoriti zašto nije ispunila svoju obvezu.

Pododbor je razmotrio i Izvješće Vijeća za elektroničke medije, po kojemu je iz Fonda za poticanje pluralizma i različitosti donirano 19 radijskih i pet televizijskih lokalnih i regionalnih postaja koje su novac iz Fonda dobile na temelju programa za nacionalne manjine.

Ratko Gajica (SDSS) upozorio je da niti jedna lokalna postaja iz Like i Dalmacije nije aplicirala za novac iz tog fonda, što, smatra, dokazuje da lokalne vlasti i radiopostaje nisu zainteresirane za promicanje manjinskih prava.

Zdenku Čuhnil zaprepastili su, pak, kriteriji za dodjelu novca iz Fonda, po kojima su programi za nacionalne manjine najniže rangirani, iako je, kaže, riječ o najosjetljivijem programu, koji je zanemaren i na nacionalnoj televiziji.

Pročitajte više