Saborski zastupnik Adam optužen za pronevjeru 130.000 kuna

JOŠ JEDAN saborski zastupnik našao se ovih dana na udaru hrvatskog pravosuđa. Riječ je o predstavniku mađarske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru, Jeneu Adamu.

Osječki Županijski sud prije dva dana službeno je zaprimio optužnicu državnog tužiteljstva koje ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti te za krivotvorenje službene isprave. Navedenim kaznenim djelima Adam je oštetio državni proračun za 130.000 kuna koliko je od ukupno dobivenih 257.000, potrošio za privatne potrebe.

Zastupnik je naime 2004. godine, sukladno odredbama o financiranju rada zastupnika nacionalnih manjina, za potrebe svoga političkog djelovanja, a u interesu mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, dobio iz državnog proračuna 257.000 kuna od kojih je 130.000 kuna potrošio za privatne potrebe.

Prema prošlogodišnjoj prijavi Demokratske zajednice Mađara, Adam je 23.000 kuna potrošio na otplatu kredita za stan u kojem je navodno trebao biti ured za rad s građanima, a koji je kasnije otvorio u svojoj kući, zatim 66.000 kuna za putovanja na kojima nije bio, a koja je prikazao u službenim papirima.

10.795 kuna Adam je opravdao sa 17 inozemnih i 26 tuzemnih dnevnica, a na temelju neosnovanih putnih naloga, a u svom izvješću je prikazao i 46.600 kuna potrošenih na bonove za mobitel.

Točka optužnice za krivotvorenje službene isprave tereti ga zbog lažnog izviješća o utrošku dobivenih sredstava koje svaki saborski zastupnik na kraju godine mora dati Saboru na uvid.

Očekuje se da bi suđenje Adamu moglo početi već u veljači.

I.K.

Pročitajte više