Saborsko povjerenstvo za Lenac traži još tri mjeseca za istragu

Saborsko istražno povjerenstvo za Viktor Lenac tražit će od Sabora još tri mjeseca za istragu svih okolnosti oko izdavanja jamstava tom riječkom brodogradilištu jer mu treba više vremena da bi proučilo velike količine materijala koje je već prikupilo i danas dodatno zatražilo od nadležnih državnih institucija.

Članovi povjerenstva suglasili su se da prvotni tromjesečni rok, koji ističe početkom iduće godine, neće biti dovoljan da se prouče svi prikupljeni materijali i ispitaju svjedoci, te je odlučeno da se zahtijeva produljenje roka.

Od Sabora će, također zbog velikog broja dokumenata, tražiti posebnu prostoriju koju će koristiti kao arhiv.

Po riječima predsjednika povjerenstva HSP-ovca Ante Đapića, uz tisuće stranica već prikupljenog materijala vezanog uz kreditiranje i poslovanje Lenca, HDZ-ov član povjerenstva Branimir Glavaš danas je zatražio još niz dokumenata, kojima, kaže, želi dokazati da je bivši predsjednik uprave i jedan od pojedinačnih vlasnika Lenca Damir Vrhovnik nezakonito trošio proračunski novac.

Glavaš traži da se od zagrebačkog Ureda Interpola zatraži da od švicarske banke UBS dobije podatke o vlasniku, stanju računa i financijskim transakcijama švicarske tvrtke Marin Trade, koju je, po informacijama za koje kaže da ih ima, Vrhovnik koristio za "pranje desetaka milijuna dolara namijenjenog sanaciji Lenca".

HDZ-ov zastupnik tvrdi da je samo ovoga tjedna na računu spomenute tvrtke bilo 46 milijuna dolara, te da je sve informacije koje o tome ima spreman dati policiji i Državnom odvjetništvu, koje proziva da ne radi svoj posao.

"Ako ljudi u Državnom odvjetništvu nisu u stanju provesti istragu o Lencu neka podnesu ostavke. Ili neka se time bave i taj slučaj razriješe, ili neka se zahvale", rekao je Glavaš.

Od nadležnih institucija traži i da dostave podatke o tijeku pretvorbe i privatizacije u Lencu, o tome tko je pravi vlasnik Lenca, o međusobnim ugovorima i ovlaštenjima Vrhovnika i 30-tak zaposlenika iz grupacije koja je privatizirala Lenac, njihove ugovore s Fondom za privatizaciju, revizorska izvješća, itd.

Povjerenstvo će iduću sjednicu održati za dva tjedna, kada bi trebao biti zaokružen popis svih materijala, a potom bi trebalo pristupiti saslušanju svjedoka, od kojih bi, po Đapićevoj najavi, prvi trebao govoriti Vrhovnik.

(Hina) xtr yjn

Pročitajte više