Saboteri koristili Poljsku kao bazu prije napada na Sjeverni tok, tvrde istražitelji

Foto: FaH

NJEMAČKI istražitelji ispituju dokaze koji upućuju na to da je Poljska korištena kao baza za sabotažu plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru u rujnu, objavio je danas list Wall Street Journal.

Njemački istražitelji su u potpunosti rekonstruirali dvotjednu plovidbu 15 metara duge jahte Andromeda, za koju se sumnja na to da je uključena u sabotažu plinovoda kojima je transportiran ruski plin u Europi, napisale su novine.

Odredili su da je jahta skrenula sa svog kursa i uputila se u poljske vode, a pozvali su se na Andromedinu radijsku i navigacijsku opremu, satelitske i mobilne telefone, račune elektroničke pošte i "uzorke DNA ostavljene na palubi, koje je Njemačka pokušala spojiti s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom".

Zelenski: Ukrajina nije napala plinovod

Njemački ured kriminalističke policije i poljski ured premijera nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

List The Washington Post je ovog tjedna objavio da su Sjedinjene Američke Države doznale za ukrajinski plan napada na plinovod tri mjeseca prije nego što su oštećeni podmorskim eksplozijama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u srijedu rekao za njemačke medije da Ukrajina nije napala plinovode Sjeverni tok.

Eksplozije su se dogodile u gospodarskim područjima Švedske i Danske. Obje zemlje su rekle da su eksplozije bile namjerno prouzročene, no da tek moraju odrediti tko je za njih odgovoran.

Pročitajte više