SAD: Časnim sestrama zatvor zbog antiratnog prosvjeda

TRI ČASNE sestre osuđene su na kazne zatvora zato što su u listopadu prošle godine upale u ograđeni prostor oko silosa nuklearnih raketa kako bi prosvjedovale protiv nuklearnog oružja.

Savezni sudac u petak je izrekao kaznu Jackie Hudson na dvije godine zatvora, Ardeth Platte na gotovo tri godine, a Carol Gilbert na dvije godine i devet mjeseci zatvora. Sve su tri dobile i kaznu trogodišnjega nadzora.

Sudac Robert Blackburn odstupio je od zakonskih smjernica kad je u petak donio presudu. Maksimalna predviđena kazna je 30 godina, ali zakon za takav prijestup određuje i minimalnu kaznu od šest godina.

Hudson (68), Gilbert (55) i Platte (66) u travnju su proglašene krivima za ometanje sustava obrane i za oštećivanje državne imovine. One su prerezale ogradu, prišle raketnom silosu i udarale ga čekićima i svojom krvlju po njemu crtale križeve.

Procjenjeno je da je šteta najmanje tisuću dolara.

Tijekom saslušanja tužilac je rekao da su tri časne uhićivane i na prijašnjim proturatnim prosvjedima: Platte najmanje deset puta, Hudson pet puta, a Gilbert najmanje 13 puta.

"Ništa ih nije moglo odvratiti zadnjih dvadeset godina. Sad će ih odvratiti sudska presuda", rekao je tužilac Robert Brown.

Tri časne sestre ne moraju se javiti na odsluženje kazne prije 25. kolovoza, ali odlučile su odmah u zatvor. Na saslušanju nisu ništa govorile, ali pred sudom su skupini od 150 pristaša rekle da se zatvora ne boje.

"Nada svijeta počiva na ramenima svih nas", rekla je Hudson. "Mi činimo koliko možemo. A vi?", dodala je.

Pročitajte više