SAD će 13-godišnjaka poslati na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja!?

ODVJETNICI 13-godišnjaka iz američke savezne države Pennsylvanije Jordana Browna, koji je optužen da je ubio trudnu zaručnicu svoga oca, podnijet će žalbu na to da mu se sudi kao odrasloj osobi.

Ako odvjetnici ne uvjere suce da ga treba tretirati kao dijete, tada će u slučaju da bude proglašen krivim automatski dobiti kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja. Time bi postao najmlađi Amerikanac s takvom presudom, piše Guardian.

To se može dogoditi samo u Somaliji i SAD-u

Jedino su SAD i Somalija odbili potpisati UN-ovu Konvenciju o pravima djece koja ne dozvoljava da se osobe mlađe od 18 godina osudi na doživotni zatvor bez mogućnosti izlaska.

Brown je osumnjičen da je u veljači 2009. godine ubio Kenzie Houk u njezinoj kući. Prema optužnici, dječak ju je upucao u glavu dok je spavala. Tada je, kao i svakoga drugog dana, ušao u autobus i otišao u školu i ništa nije naslućivalo da će se dogoditi tragedija. 26-godišnja Houk je u trenutku ubojstva imala još dva tjedna do termina poroda, nerođenom dječaku su već izabrali ime Christopher. Nerođena beba je također umrla.

Jordana su optužili za dvostruko ubojstvo. Dječak je pucao iz svoje lovačke puške koja je posebno dizajnirana za djecu. Tužitelji su ga optužili da je ubojstvo planirao.

SAD sebe doživljava kao progresivnu snagu u ljudskim pravima

Udruge za ljudska prava žale se na tretman Browna kao odrasle osobe. "Šokantno je da se bilo tko tako mlad može suočiti s doživotnim zatvorom bez mogućnosti pomilovanja i to u zemlji koja sama sebe označava kao progresivnu snagu u ljudskim pravima", kazala je šefica kampanje Americas Operation Susan Lee.  

Pročitajte više