SAD ĆE IMATI SREDIŠNJU ULOGU U BLISKOISTOČNOM MIROVNOM PLANU

Sjedinjene Države će imati središnju ulogu u provedbi izraelskopalestinskog mirovnog plana, dok će EU, UN i Rusija igrati sekundarnu ulogu, piše u subotu The Washington Post.

Prema najnovijem nacrtu plana predviđen je odbor odgovoran za provedbu mirovnog plana kojim će predsjedati Amerikanac. Praktički sve aspekte provedbe mirovnog plana nadgledat će ovaj odbor, koji će voditi Sjedinjene Države, piše list.

Mirovni plan za Izrael i Palestince dovršen je u prosincu prošle godine, a predsjednik Bush je obećao objaviti ga nakon što novi palestinski premijer Mahmoud Abbas bude potvrđen u palestinskom parlamentu, što bi se moglo dogoditi vjerojatno sljedećeg tjedna.

Bliskoistočni mirovni plan konkretizira zahtjev predsjednika Busha o stvaranju palestinske države za tri godine preko tri faze, stvaranja palestinskih institucija, uspostave privremenih granica palestinske države do kraja ove godine i konačnog sporazuma s određenim granicama u 2005.

Autor plana je tzv. četvorka koju čine Sjedinjene Države, Europska unija, Ujedinjeni narodi i Rusija.

Jačanjem uloge Sjedinjenih Država i marginaliziranjem značenja drugih članova četvorke do sada neobjavljeni dodatak mirovnom planu izlazi u susret zabrinutosti Izraela oko sudjelovanja skupine u provedbi mirovnog procesa, piše list. Izrael optužuje EU, UN i Rusiju za pristranost prema Palestincima. Mirovni plan kritizirali su i američki konzervativci optužujući ga da daje suviše utjecaja Europljanima, UN-u i Rusiji u procjeni učinkovitosti mirovnog procesa.

The Washington Post piše kako će se odbor za nadzor provedbe mirovnog plana posebice baviti sigurnosnim mjerama Palestinaca, reformom palestinske službe sigurnosti, stvaranjem palestinskih institucija, reformom palestinskih financija, demontažom židovskih naselja izgrađenih nakon ožujka 2001. i zamrzavanjem daljnje gradnje.

Odbor će formirati četiri specijalizirane skupine, od kojih će jednu, za humanitarna pitanja, voditi Europljanin. Ključni pododbor, za sigurnost, međutim, vodit će opet američki dužnosnik, a u njemu će biti i Jordanac, Egipćanin i Europljanin. Druge dvije skupine bit će zadužene za nadzor palestinskih reformi i posebna pitanja poput demontaže židovskih anselja i prekida njihove gradnje, piše list.

Američki državni tajnik Colin Powell najavio je svoj posjet Bliskom istoku namijenjen pokretanju mirovnog procesa, a koji bi se mogao dogoditi već sljedećeg tjedna. Nakon toga trebao bi uslijediti niz sastanaka u Washingtonu s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom, izraelskim premijerom Arielom Sharonom, te jordanskim, egipatskim i saudijskim ministrima vanjskih poslova. Osim toga predviđaju se i sastanci s predstavnicima članova četvorke, EU-a, UN-a i Rusije.

(Hina) sl sd

Pročitajte više