SAD će odbaciti optužbe protiv direktorice Huaweija

Foto: EPA

SUTKINJA saveznog suda u Brooklynu prihvatila je sporazum između američkog ministarstva pravosuđa i odvjetnika Meng Wanzhou, financijske direktorice Huaweija koja je u kućnom pritvoru u Kanadi gotovo tri godine i kojoj američko pravosuđe želi suditi na svom teritoriju. 

Predstavnik ministarstva pravosuđa predložio je tom sudu u New Yorku da "odgodi" do 1. prosinca 2022, (četiri godine nakon uhićenja Meng Wanzhou u Kanadi)  postupak pokrenut krajem 2018. protiv financijske direktorice, posebice zbog "urote" pokrenute u svrhu "bankovne prijevare".

U sklopu sporazuma o priznanju krivice koji je postignut, Meng Wanzhou je priznala neke greške, a savezni tužitelji su prvo pristali odgoditi, a zatim i odbaciti optužbe. 

Kraj pravne bitke SAD-a, Kine i Kanade

Ako sporazum ne bude osporen niti prekinut do 1. prosinca, tužbe će biti povučene, rekao je dužnosnik američkog ministarstva pravosuđa. 

Prihvaćanjem ovog sporazuma, trebale bi završiti tri godine pravne bitke i napetosti između Pekinga, Washingtona i Ottawe.

Rješavanje ovog slučaja moglo bi ukloniti jedan od nekoliko velikih sporova između Sjedinjenih Država i Kine i omogućiti oslobađanje dvojice Kanađana, Michaela Covringa, bivšeg diplomata i poslovnog čovjeka Michaela Spavora, koji su uhićeni nekoliko dana nakon Meng i bez dokaza optuženi za špijunažu. 

Pročitajte više