SAD će osloboditi više od sto zatvorenika iz Guantanama

SJEDINJENE DRŽAVE planiraju osloboditi 140 do ukupno 660 zatvorenika koji su zatočeni u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, objavio je u nedjelju Time magazine.

Za puštanje na slobodu predviđeno je najlakših 20 posto zatočenika, izjavio je za taj časopis jedan neimenovani vojni dužnosnik, koji je dodao da vojska čeka politički prikladni trenutak za njihovo puštanje.

Optužnice protiv zatvorenika u logoru u zaljevu Guantanamo nikada nisu podignute, a SAD su se našle pod dodatnim pritiskom organizacija za zaštitu ljudskih prava nakon što je američki Vrhovni sud početkom studenog prihvatio razmotriti pitanje drže li Sjedinjene Države zatočenike nezakonito.

Žalbe Vrhovnom sudu došle su od 2 britanska, 2 australska i 12 kuvajtskih državaljana, a sud bi trebao odgovoriti na pitanje imaju li američki sudovi ovlasti upletati se u slučajeve zatočenika iz drugih država.

Također u nedjelju, direktor britanske organizacije za zaštitu ljudskih prava Fair Trails Abroad Stephan Jakobi izjavio je kako je pet europskih država vrlo blizu dogovora oko povratka svojih državljana, vjerojatno već do ovogodišnjeg Božića. Jakobi je, naime, kazao kako njegova organizacija blisko prati pregovore oko zatočenika između Washingtona i Velike Britanije, Francuske, Danske, Švedske te Španjolske.

U logoru u zaljevu Guantanamo od siječnja 2002. godine zatočeni su i ispitivani zatvorenici iz 42 zemlje svijeta, a do 24. listopada ukupno 84 zatvorenika oslobođena su i vraćena u domovine, dok su četiri zatvorenika prebačena u zatvor u Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte više