SAD: Genocid u Darfuru se nastavlja, situacija sve gora

WASHINGTON je izdao izvješće o Darfuru, u kojem je optužio i vladu i pobunjenike da doprinose genocidnoj kampanji koja je dosad odnijela između 200 i 400 tisuća života.

"Genocid nastavlja razarati Darfur. Sudanska vlada i paravojna postrojba Janjaweed, koju vlada financira, odgovorni su za genocid, a sve strane uključene u sukob doprinose konstantnom nastavku neprijateljstava", kažu Amerikanci.

SAD skoro od samog početka sukoba govori da se radi o genocidu, što je nešto što UN nevoljko radi, budući da sličnu rezoluciju ne može donijeti, jer Kina, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti i ima pravo veta na odluke, sprečava sve UN-ove akcije protiv Darfura.

Međunarodni kazneni sud nedavno je podnio optužnice protiv sudanskog ministra i protiv jednog od vođa Janjaweeda, ali Sudan ih odbija izručiti. Sudanski predsjednik Omar al-Bashir poznat je po tvrdnji da je u Darfuru poginulo ne više od 9000 ljudi. Također je priznao da je vlada naredila vojsci da bombardira položaje u Darfuru, ali tvrdi da te akcije nisu usmjerene protiv civila, nego protiv pobunjenika. Spaljena sela, kuće, škole i tržnice ga demantiraju.

No, američko izvješće ne stavlja krivnju samo na vladu i Janjaweed, nego i na pobunjenike. U Darfuru trenutno postoje tri pobunjeničke grupe koje još nisu potpisale mirovni ugovor s vladom. Jedna od njih jučer je ubila dva pripadnika mirovnih postrojbi Afričke unije.

Pobunjenici su u zadnje vrijeme usmjerili napade na humanitarne radnike, što je natjeralo nekolicinu velikih humanitarnih organizacija da napuste Darfur. "Pobunjeničke snage i razbojnici također su omeli humanitarne radnje i odgovorni su za napade na humanitarne radnike, od kojih su neki završili ozljedama i smrću"

U Darfuru je stacionirano 7000 vojnika Afričke unije, koji imaju mandat do lipnja ove godine. Iako ta vojna postrojba ima financijsku pomoć stranih tvrtki, logistički i vojno jednostavno nije sposobna zaštititi civile. Da stvar bude gora, pobunjenici su se sad dosjetili da su vojnici Afričke unije prebliski sudanskoj vladi, pa su usmjerili napade na njih.

J.D.

Pročitajte više