SAD i Izrael namjeravaju ojačati palestinskog premijera Abbasa

SAD i Izrael obećali su u srijedu da će ojačati položaj palestinskog premijera Mahmuda Abbasa, koji će razgovorom s američkim predsjednikom Georgeom Bushom ovog tjedna ugroziti svoj položaj ako ne uspije ishoditi oslobađanje većeg broja palestinskih zatvorenika.

"Naš je cilj ojačati njegov položaj. Mislim da takvo stajalište dijeli i Država Izrael", rekao je američki državni tajnik Colin Powell novinarima nakon razgovora s izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom.

"Nastojimo palestinskom narodu pokazati da je on vođa koji ih može dovesti do cilja koji mi svi imamo... stvaranja palestinske države koja bi živjela u miru s Izraelom", dodao je Powell.

"Činimo mnoge stvari koje nisu ni spomenute u mirovnim smjernicama, poput oslobađanja zatvorenika. Činimo to kako bismo ojačali Abu Mazena (Abbasa)", rekao je Shalom.

Palestinski dužnosnici u srijedu su rekli da politička budućnost Abbasa, među Palestincima poznatijeg kao Abu Mazen, ovisi o njegovoj sposobnosti da od Izraela ishodi puštanje na slobodu većeg broja zatvorenika.

Ne uspije li pokazati opipljivije rezultate svojeg sastanka s Bushom u petak u Bijeloj kući, mogao bi se suočiti s glasovanjem o povjerenju u palestinskom parlamentu, rekli su dužnosnici.

Pročitajte više