SAD i Sjeverna Koreja održale razgovore u Pekingu

POMOĆNIK američkoga državnog tajnika James Kelly održao je u srijedu razgovore sa Sjevernom Korejom radi rješavanja spora oko programa Pjongjanga za razvoj nuklearnog oružja.

Budući da sjevernokorejskog pregovarača Li Guna smatraju premladim da bi postigao dogovor, diplomati vjeruju da će prvi formalni sastanak između Washingtona i Pjongjanaga otkako je započela kriza u listopadu prošle godine vjerojatno donijeti samo planove o održavanju novih razgovora.

Glasnogovornica američkog veleposlanstva je izjavila kako se očekuje da će se razgovori nastaviti prema planu do petka, ali nije imala podatke o njihovu sadržaju. Kina i Sjeverna Koreja također nisu komentirale razgovore.

Jedan visoki japanski izvor u Tokyju je izjavio, na osnovi informacija koje su iznijeli američki dužnosnici u Pekingu, da su članovi sjevernokorejskog izaslanstva "vrlo nervozni".

"Mislim da Kina provodi veliki pritisak na Sjevernu Koreju", rekao je izvor.

Sjeverna Koreja želi od SAD-a sigurnosna jamstva, pomoć i diplomatsko priznanje, a Washington kaže da Pjongjang, kojeg je predsjednik George W. Bush svrstao u "osovinu zla" zajedno s Iranom i prijeratnim Irakom, mora zaustaviti nuklearni program ako želi jamstva.

Malo je vjerojatno da će taj spor biti riješen ovog tjedna i sastanci u Pekingu obilježavaju početak vjerojatno dugačkog procesa za smirivanje krize, piše Reuters. Južnokorejski ministar vanjskih poslova Yoon Young-kwan je izjavio da bi to moglo trajati čak dvije ili tri godine.

Pročitajte više