SAD: Izbori u Bjelorusiji su lažni, održani su u ozračju straha

Sjedinjene Države osuđuju "lažne" parlamentarne i lokalne izbore režima Aleksandra Lukašenka koji su održani danas u Bjelorusiji u "ozračju straha u kojem se nijedan izborni proces ne može nazvati demokratskim", priopćio je State Department.

Režim i dalje drži više od 1400 političkih zatvorenika, svi neovisni političari su ili u pritvoru ili u egzilu, a svim neovisnim političkim strankama odbijena je registracija, navodi se u izjavi za medije objavljenoj na internetskoj stranici State Departmenta.

"SAD ponovno poziva Lukašenkov režim da prekine s represijom"

Također se navodi da su Bjelorusi koji žive u inozemstvu mogli glasati samo ako bi se vratili u Minsk, gdje bi se "vjerojatno suočili s odmazdom" režima. Osim toga, "režim je spriječio Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da promatra izbore, dodatno ograničavajući transparentnost koja je ključna za slobodne i poštene izbore".

"Sjedinjene Države prepoznaju snagu, otpornost i hrabrost bjeloruskog civilnog društva i demokratskog pokreta, koji zahtijevaju glas u određivanju budućnosti svoje zemlje. SAD ponovno poziva Lukašenkov režim da prekine s represijom, oslobodi sve političke zatvorenike i otvori dijalog sa svojim političkim protivnicima. Bjeloruski narod zaslužuje bolje", ističe se u izjavi.

U Bjelorusiji su danas održani parlamentarni i lokalni izbori na kojima su građani birali 110 zastupnika u nacionalnom parlamentu i oko 12.000 zastupnika lokalnih skupština. Izborno povjerenstvo u Minsku je objavilo nakon zatvaranja birališta da su izbori prošli bez incidenta te da je odaziv bio 72.98 posto. 

Lukašenko: Kandidirat ću se 2025. 

Glasajući u nedjelju, Lukašenko je rekao da se planira ponovno kandidirati za predsjednika 2025. godine. Oporbena čelnica u egzilu Svetlana Tihanovska pozvala je na bojkot izbora. "Današnji takozvani izbori bjeloruskog režima ne zadovoljavaju nikakve demokratske standarde, više nalikuju vojnoj operaciji protiv vlastitih građana, ustava i zdravog razuma", objavila je Tihanovska na X-u.

"Pozivam Bjeloruse i međunarodnu zajednicu da kategorički odbace ovu prevaru", objavila je na engleskom, zajedno s popratnim videoisječkom, također na engleskom. U kolovozu 2020. predsjednik Lukašenko, koji je na dužnosti od 1994., proglašen je pobjednikom predsjedničkih izbora. Oporba je, međutim, vidjela Tihanovsku kao pravu pobjednicu.

EU također više ne priznaje Lukašenka kao šefa države. U tjednima nakon izbora došlo je do masovnih prosvjeda, koje je moćni državni aparat okrutno ugušio. Tada je uhićeno više od 35.000 ljudi. Smatra se da je Lukašenko potpuno ovisan o Rusiji i čelniku Kremlja Vladimiru Putinu.

Pročitajte više