SAD nakon stoljeća oslobodio krivnje svoje crne vojnike. Neki od njih su pogubljeni

Foto: EPA

Američka vojska poništila je presude za 110 crnih vojnika koji su uhićeni nakon nereda u Houstonu 1917. godine. Vojna provjera je pokazala da vojnici nisu imali pravedna suđenja i da su bili "pogrešno tretirani" zbog svoje rase. Zapisi će sada biti reklasificirani kako bi se njihova vojna služba okarakterizirala kao časna.

Neredi su se dogodili nakon višemjesečnih rasnih provokacija protiv pripadnika pukovnije. "Vojska priznaje pogreške iz prošlosti i ispravlja stvar", izjavila je glasnogovornica vojske Christine Wormuth. Osuđeni crni vojnici su pripadali 3. bataljunu 24. pješačke pukovnije, piše BBC.

Riječ je o jednoj od četiri pukovnije koje su bile poznate pod nazivom Buffalo Soldiers, zbog toga što su većinom bile sastavljene od crnih vojnika. Nemiri u Houstonu dogodili su se 23. kolovoza 1917. nakon mjeseci rasnih napetosti, uključujući nasilno uhićenje i napad na dvojicu crnih vojnika.

Pogubljeno 19 vojnika

Usred glasina o dodatnim prijetnjama vojnicima od bjelačke rulje, skupina naoružanih crnih vojnika okupila se u teksaškom gradu, gdje su izbili sukobi. U nasilju je poginulo devetnaest osoba, uključujući civile. Vojska je osudila 110 vojnika iz pukovnije prema optužbama koje uključuju nepoštivanje naredbi, pobunu i napad s namjerom da se počini ubojstvo.

Na kraju je pogubljeno 19 vojnika, uključujući 13 koji su pogubljeni u tajnosti unutar jednog dana nakon izricanja presude. Ostali su osuđeni na doživotnu kaznu iza rešetaka. Povjesničari kažu da su proces "karakterizirale brojne nepravilnosti", priopćila je vojska.

To je i dalje najveće masovno pogubljenje američkih vojnika od američke vojske. U listopadu 2020. i prosincu 2021. vojska je zaprimila peticije umirovljenih časnika u kojima se traži pomilovanje za sve vojnike. Vojska je rekla da bi rođaci vojnika mogli imati pravo na naknadu.

Pročitajte više