SAD: Nizak rast zapošljavanja u veljači slabi Bushove izglede

AMERIČKO gospodarstvo otvorilo je u veljači neočekivano malo novih radnih mjesta, samo oko 21,000, a to bi, ako se nastavi, moglo utjecati na izglede za ponovni izbor predsjednika Georgea W. Busha.

Američko ministarstvo rada objavilo je u petak da je u veljači stvoreno samo 21.000 novih radnih mjesta ostavivši nezaposlenost u SAD-u na 5,6 posto. Ekonomisti su očekivali da će u veljači biti stvoreno 125.000 radnih mjesta.

Najnoviji podaci pokazuju kako unatoč snažnom oporavku američko gospodarstvo vrlo sporo otvara nova radna mjesta. U posljednja tri mjeseca u SAD-u je mjesečno otvoreno prosječno 42.000 novih radnih mjesta, što je pad u odnosu na 79.000 za prethodna tri mjeseca.

Ekonomisti smatraju da američko gospodarstvo mora mjesečno otvarati 150.000 novih radnih mjesta kako bi samo pokrio porast radne snage.

Oporavak gospodarstva, posebice rast zapošljavanja, jedno je od najvažnijih pitanja ovogodišnjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama. Demokrati prigovaraju predsjedniku Bushu da je za vrijeme njegova mandata američko gospodarstvo izgubilo preko 2 milijuna radnih mjesta, te da slab rast zapošljavanja pokazuje njegovo loše vođenje ekonomije.

Pročitajte više