Amerikanci nude do 10 milijuna dolara za informacije o ruskim hakerima

Ilustracija: Shutterstock

SJEDINJENE Američke Države ponudile su nagradu do deset milijuna dolara za informacije o šest osoba koje su opisale kao "ruske vojne obavještajne časnike koji su izvršili kibernetičke napade na kritičnu američku infrastrukturu".

Amerikanci kažu da su ruski hakeri napali privatne institucije

Šestero obavještajaca radi u kibernetičkoj jedinici ruske Glavne obavještajne uprave (GRU) i bili su uključeni u globalni napad štetnog softvera 2017. koji je zarazio računala nekoliko privatnih američkih institucija, uključujući bolnički sustav, priopćio je američki State Department.

"NotPetya", kibernetički napad 2017. naštetio je dijelu ukrajinske infrastrukture i računalima u zemljama diljem svijeta, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Sjedinjene Države, prouzročivši štetu koja se procjenjuje u milijardama dolara. Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u incident.

Američka savezna velika porota 2020. godine optužila je šest službenika jedinice "Sandworm", među ostalim, za urotu radi računalne prevare i zloporabe, rekao je State Department.

Rusi još nisu ništa komentirali

Nagrade u iznosu do deset milijuna dolara bit će isplaćene za informacije koje vode do "identifikacije ili lokacije bilo koje osobe koja, radeći po uputama ili pod kontrolom strane vlade, sudjeluje u zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima protiv kritične infrastrukture SAD-a", naveo je State Department. Rusija za sada nije komentirala taj potez SAD-a.

Pročitajte više