SAD odobrile inhalirajući inzulin

AMERIČKA Federalna uprava za lijekove (FDA) je farmaceutskoj korporaciji Pfizer odobrila proizvodnju i distribuciju Exubere, lijeka koji šećernim bolesnicima omogućava uzimanje inzulina pomoću inhalatora umjesto injekcije.

Pfizer je jedna od najstarijih i najuspješnijih farmaceutskih tvrtki na svijetu koja, između ostalog, proizvodi Lipitor - najprodavaniji lijek na svijetu. No, daleko je poznata po proizvodnji Viagre - lijeka koji je milijunima muškaraca u suvremenom svijetu riješio probleme s erekcijom.

Exubera bi, po svemu sudeći, mogao biti još jedan veliki farmaceutski hit, jer su mnogi šećerni bolesnici prisiljeni uzimati injekcije inzulina više od jednom dnevno. Inhalacija inzulina bi predstavljala daleko jednostavniju, bržu, manje bolnu i manje rizičnu alternativu.

FDA je svoju odluku donijela na temelju testova koje pokazuju da konzumacija Exubere ne dovodi do štetnih posljedica, barem ne na kratki rok. No, osobama koje imaju astmu i druge dišne probleme, Exubera se ne preporučuje.

Pfizer je izjavio kako će se lijek naći u prodaji tokom lipnja ili srpnja, s time da cijena još nije određena.

D.A.

Pročitajte više