SAD: Ograničenje cijene ruske nafte odmah će presjeći Putinov glavni izvor prihoda

Foto: EPA

NOVO ograničenje cijene ruske nafte koje su jučer dogovorile članice Europske unije, a danas potvrdile članice G7 i Australija, "odmah će presjeći Putinov glavni izvor prihoda", kaže SAD. Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da je ograničenje, koje su zapadni saveznici službeno odobrili jučer, došlo nakon mjeseci napornog rada.

Ograničenje sprečava zemlje da plaćaju više do 60 dolara po barelu za pomorski izvoz ruske sirove nafte. Trebao bi stupiti na snagu 5. prosinca ili ubrzo nakon tog datuma. "Zemlje s niskim i srednjim dohotkom na koje su uvelike utjecale visoke cijene energije i hrane posebno će imati koristi od ovog ograničenja", rekla je Yellen. 

Također je dodala da će to dodatno ograničiti financije ruskog predsjednika Vladimira Putina i ograničiti prihode koje koristi za financiranje svoje brutalne invazije, dok će se izbjeći prekid globalne opskrbe, što bi moglo dovesti do skoka cijena goriva diljem svijeta. 

"Budući da se rusko gospodarstvo već smanjuje, a proračun sve više rastegnut, ograničenje cijena će odmah presjeći Putinov najvažniji izvor prihoda", rekla je Yellen.

Rusija: Mi ćemo nastaviti prodavati našu naftu

Jutros je stigao i ruski odgovor na ovu odluku. Iz Kremlja poručuju da će nastaviti s prodajom svoje nafte te da su uvjereni da će za rusku naftu uvijek biti kupaca.

"Ovakvi koraci neizbježno će rezultirati povećanjem neizvjesnosti i nametanjem većih troškova za potrošače sirovina. Bez obzira na trenutno koketiranje s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena", stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva u SAD-u.

Danas se očekuje službeni dokument

Nisu odmah pružene pojedinosti o tome koje bi to daljnji postupci mogli biti. Danas se očekuje službeni dokument.

Svrha ograničenja cijene, što je zamisao skupine G7, jest smanjiti prihode Rusije od prodaje nafte, a istovremeno spriječiti porast globalnih cijena nakon što na snagu stupi embargo Europske unije na uvoz ruske nafte 5. prosinca.

Varšava se protivila predloženoj cijeni i razmatrala je mogućnost da se cijena zadrži ispod njene tržišne razine. Poljska se u pregovorima u EU zalagala za to da cijena bude što niža kako bi se Rusiji smanjili prihodi i ograničila mogućnost Moskve da financira svoj rat u Ukrajini.

Poljski veleposlanik pri EU Andrzej Sados je u petak rekao novinarima da je Poljska dala svoju podršku sporazumu, koji uključuju mehanizam kojim će se zadržati ograničenje cijene na najmanje pet posto ispod tržišne razine. Američki su dužnosnici rekli da je riječ o sporazumu bez presedana, koji pokazuje odlučnost koalicije u protivljenju ruskom ratu.

"Ono će nam pomoći stabilizirati cijene energenata u svijetu"

Glasnogovornik Češke, koja trenutno predsjeda Vijećem EU i nadgleda pregovore unutar Unije, je nakon poljskog pristanka rekao da je njegova zemlja započela pismeni postupak, kojim će svih 27 zemalja članica službeno odobriti sporazum.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kazala da će ograničenje cijene značajno smanjiti ruske prihode.

"Ono će nam pomoći stabilizirati cijene energenata u svijetu, od čega će koristi imati gospodarstva u razvoju diljem svijeta", napisala je Von der Leyen na Twitteru, dodavši da će ograničenje biti "prilagodljivo kroz vrijeme" kako bi odgovaralo razvoju tržišta.

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte, no transportnim i osiguravateljskim tvrtkama će zabraniti da rade s ruskom naftom diljem svijeta, osim ako se prodaje po cijeni nižoj od ograničenja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više