SAD optužio trojicu za planiranje terorističkog napada

Američke vlasti optužile su u utorak trojicu osumnjičenika da su planirali teroristički napad na financijske institucije u Sjedinjenim Državama.

U optužnici velike porote iz New Yorka navodi se da su Dhiran Barot, Nadeem Tarmohammed i Qaisar Shaffi da su izviđali zgrade Burze i banke Citicorp u New Yorku, Prudential u Newarku u New Jerseyu i Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu kako bi izvršili napad na njih.

Tužiteji kažu da su trojica optuženika izviđali zgrade financijskih institucija od kolovoza 2000. do kolovoza 2001., na zahtjev čelnika Al Qaide Osame bin Ladena.

Optuženici su uhićeni u Engleskoj i još uvijek se tamo nalaze.

Britanske vlasti uhitile su ih prošle godine i na rezultatima britanske istrage temelji se američka optužnica.

Optužnica protiv trojice uključuje zavjeru za uporabu oružja masovnog uništavanja, materijalnu potporu terorizmu te zavjeru za uništavanje zgrada financijskih institucija.

Američke vlasti su u kolovozu prošle godine, nakon saznanja da su teroristi istraživali zgrade financijskih institucija u New Yorku i Washingtonu, u petostupanjskom sustavu upozoravanja, podigle stupanj opasnosti od terorističkog napada na visoki.

Ministarstvo domovinske sigurnosti kasnije je priznalo da su obavještajni podaci koji su ukazivali na moguće planove za napad na financijske institucije bili stari do četiri godine, ali i naglasilo da je Al Qaida već pokazala strpljenje u izvođenju napada.

Stupanj opasnosti od napada je u studenome snižen za financijske institucije na srednji, koji važi za cijele Sjedinjene Države.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više