SAD: Ostavke ministra financija i Bushova ekonomskog savjetnika

AMERIČKI ministar financija Paul ONeill i glavni ekonomski savjetnik predsjednika Georgea W. Busha Lawrence Lindsey u petak su podnijeli ostavke.

Tjednik ´Forbes´ na svojoj je web stranici objavio O´Neillovo vrlo kratko pismo Bushu u kojem zahvaljuje što je imao priliku služiti zemlji ´u ovom vremenu iskušenja´.

Američki izvori navode da je i Lindsey već predao pisanu ostavku predsjedniku Bushu.

Prošlog mjeseca s dužnosti je odstupio predsjednik državnog povjerenstva za dionice (SEC) Harvey Pitt.

Ostavke trojice ključnih ljudi Bushova ekonomskog tima posljedica su njihova neuspjeha da SAD izvuku iz dugotrajne ekonomske krize, a u Pittovu slučaju i brojnih korporacijskih skandala od Enrona nadalje.

48-godišnji Lindsey je u Bijeloj kući od početka Bushova mandata na dužnosti glavnog ekonomskog savjetnika i direktora Vijeća za ekonomsku politiku. Doktorirao je ekonomiju na Harvardu a radio je u Ekonomskom institutu u Washingtonu, u nekoliko privatnih tvrtki i banaka i bio u upravi središnje banke SAD.

O´Neill (67), je također od početka među najbližim Bushovim suradnicima. U ministarstvo financija došao je s dužnosti predsjednika upravce tvrtke Alcoa. Po prijavljenim prihodima i imovini najbogatiji je član američke vlade.

Pročitajte više