SAD podupiru novi pristup privođenju Radovana Karadžića

AMERIČKI veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina Pierre-Richard Prosper i Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown najavili su u četvrtak poduzimanje niza mjera kojim će se pokušati osigurati što brže uhićenje bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića.

´Mi smo pripravni na poduzimanje mjera na kojima radi Ured Visokg predstavnika (OHR) u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama´, kazao je novinarima Prosper u Sarajevu nakon razgovora s Ashdownom.

Prosper je istaknuo kako američka administracija nema nikakvih dvojbi oko važnosti Karadžićeva privođenja pravdi dodajući kako će se na tome raditi ´koliko god bude trebalo´.

´Svi trebaju znati da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) neće prestati s radom sve dok se tamo ne nađe Karadžić´, kazao je američki diplomat.

Visoki predstavnik Ashdown potvrdio je kako će napori usmjereni na Karadžićevo uhićenje obuhvatiti i demontiranje mreže njegovih suradnika koji ga skrivaju i osiguravaju mu zaštitu.

´Karadžić je otrovni plod no on raste na drvetu koje ima svoje grane i korijenje´, kazao je Ashdown. On nije želio konkretno odgovoriti na pitanje kakve se mjere razmatraju ali je kazao kako scenarij posljednjih dana vladavine Slobodana Miloševića može biti dobar pokazatelj onoga što se kani poduzeti.

Veleposlanik Prosper potvrdio je kako će pitanje Karadžićeva uhićenja postaviti i tijekom svog boravka u Banja Luci najavljenog za petak. ´Nećemo postavljati konkretne rokove, no vlasti u Banja Luci moraju znati kako je uhićenje Karadžića i njihova odgovornost. Poruka koju ću im prenijeti je ista ona koju sam prenio i Boegradu a to je da moraju napraviti korak naprijed u rješavanju ovog poblema´, kazao je Prosper.

Prosper i Ashdown potvrdili su kako postoji puna potpora zamisli da se u BiH što prije uspostavi posebni sud koji bi procesuirao slučajeve ratnih zločina. Američki je diplomat kazao kako će njegova vlada i financijski i tehnički pomoći uspostavu takvog suda. Prema ranijim najavama, posebni odjel pri Sudu BiH koji bi se bavio ratnim zločinima mogao bi profunkcionirati početkom 2004. godine.

Pročitajte više