SAD povlači neesencijalno osoblje veleposlanstva u Libanonu

Foto: EPA

SAD je odobrio neesencijalnom osoblju i njihovim obiteljima da napuste njihovo veleposlanstvo u blizini Bejruta, navodeći kao razlog nepredvidivu sigurnosnu situaciju u Libanonu zbog rata između Izraela i Hamasa.

State Department je također podigao svoja upozorenja za putovanja u Libanon s razine tri, izdane u srpnju, na najvišu dostupnu razinu četiri, jer je Amerikancima poručio da izbjegavaju tu zemlju.

"Nemojte putovati u Libanon zbog nepredvidive sigurnosne situacije povezane s razmjenom raketa, projektila i topništva između Izraela i Hezbolaha ili drugih naoružanih militantnih frakcija", stoji u priopćenju State Departmenta.

Zemlje savjetuju građanima da izbjegavaju Libanon

Francuska je također pozvala svoje građane da izbjegavaju putovanja u Libanon, dok je nekoliko zapadnih zrakoplovnih kompanija obustavilo letove.

Britanija, Kanada, Španjolska, Njemačka i Australija također su izdale upozorenja za putovanja.

Hamas je pokrenuo masivni napad na Izrael 7. listopada, pucajući, izbadajući i spaljujući do smrti više od 1400 ljudi, većinom civila. Uzdrman od najgoreg napada u svojoj povijesti, Izrael je pokrenuo val osvetničkih zračnih napada na Pojas Gaze, ubivši oko 3000 ljudi, uglavnom civila.

Hezbolah danas pozvao na dan neviđenog bijesa

Hezbolah sa sjedištem u Libanonu, koji kao i Hamas ima potporu Irana, od tada je umiješan u niz incidenata koji se međusobno obračunavaju duž južne libanonske granice s Izraelom.

Nakon eksplozije koja je u utorak odjeknula u bolnici u Gazi, usmrtivši stotine ljudi, Hezbolah je pozvao "dan neviđenog bijesa". Izrael i Palestinci razmijenili su odgovornost za eksploziju, iako nijedna tvrdnja nije mogla biti neovisno potvrđena.

Pročitajte više