SAD pripremaju još dva do četiri nosača za Zaljev

PENTAGON priprema još dva do četiri nosača zrakoplova za Perzijski zaljev možda čak ovoga tjedna, javio je CNN.

Time bi u blizinu Iraka u veljači moglo biti šest nosača zrakoplova, javlja CNN pozivajući se na izvore u Pentagonu.

Dodatni nosači su uključeni u zapovjedi o rasporedu koje su već pripremljene, ali ih još nije potpisao ministar obrane Donald Rumsfeld.

Unatoč nastojanjima UN-ovih inspektora i niza zemalja u Vijeću sigurnosti da inspekciju produlje u mjesec ožujak, nema nikakvih znakova usporavanja američkog gomilanja snaga u Perzijskom zaljevu kamo se upućuju tisuće vojnika, stotine zrakoplova i desetine ratnih brodova.

´Zapravo, ako išta, onda požurujemo razmještanje snaga´, rekao je CNN-u visoki dužnosnik Pentagona.

Među borbenim skupinama nosača zrakoplova koje bi mogle uskoro dobiti zapovijedi za odlazak u Perzijski zaljev je USS Kitty Hawk u Yokosuki u Japanu, USS Abraham Lincoln u Perthu u Australiji, USS Theodor Roosevelt koji se sada nalazi na vježbama u priobalju Puerto Rica i USS George Washington trenutno u luci Norfolk u Virginiji.

Izvori CNN-a kažu da bi dodatno nosač USS Carl Vinson mogao biti upućen u Pacifik kako bi bio u blizini Korejskog poluotoka.

Već su na eventualnom borbenom području u slučaju rata s Irakom USS Harry Truman u Sredozemnom moru i USS Constellation u Perzijskom zaljevu.

Tijekom Zaljevskog rata 1991. Sjedinjene Države su na području ratnih operacija držale šest borbenih skupina nosača zrakoplova, od kojih su tri bile u Crvenom moru, a tri u Perzijskom zaljevu.



Pročitajte više