SAD šalje 15 milijuna dolara pomoći u Aziju

SJEDINJENE Države pripremile su 15 milijuna dolara prve pomoći azijskim zemljama pogođenim katastrofalnim potresom i plimnim valovima.

Sjedinjene Države su preko svojih veleposlanstava već poslale po100.000 dolara Indiji, Indoneziji, Maldivima i Šri Lanki, a tijekom ponedjeljka namjeravaju donirati 4 milijuna dolara Međunarodnom Crvenom križu kako bi pomogle njegove aktivnosti u pružanju pomoći, rekao je u ponedjeljak na posebnoj konferenciji za novinare američki državni tajnik Colin Powell.

Američka prva pomoć dosegnut će ukupno 15 milijuna dolara jer će dodatnih 10 milijuna dolara raznovrsne pomoći biti upućeno kroz Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID), rekao je novinarima pomoćnik upravitelja USAID-a Ed Fox.

USAID je već poslao svoje timove za procjene posljedica katastrofe u Tajland i Indoneziju, a poslat će ih i u Šri Lanku.

Powell je rekao kako se radi o prvoj pomoći te da su Sjedinjene Države spremne pomoći dugoročnu obnovu stradalih zemalja.

On je također rekao da je američka Pacifička flota poslala tri svoja izviđačka zrakoplova u Tajland u operacije traganja, te da razmatra kako još može pomoći napore spašavanja i pomoći stradalima.

Pročitajte više