SAD TRAŽE OD ARISTIDEA DA OSNUJE NOVU VLADU NA HAITIJU

Sjedinjene Američke Države (SAD) zatražile su u petak od haićanskog predsjednika JeanBertrand Aristidea do oformi novu vladu zajedno s oporbom kako bi se prekinulo političko neodlučeno stanje u zemlji koje počinje prerastati u smrtnosni revolt, izjavio je jedan američki dužnosnik. L



Američki veleposlanik James Foley susreo se s Aristideom i kazao mu da prihvati plan, koji podupiru SAD, Kanada, Francuska i druge zemlje a koji ide za tima da se postavi novi predsjednik vlade koji će potom izabrati ostale članove vlade kao način za izlazak iz "slijepe političke ulice".

Aristide je taj prijedlog shvatio ozbiljno, ali se ni na koji način nije htio obvezati, kazao je dužnosnik State Departmenta koji nije želio biti imenovan.

SAD su predstavile svoj zahtjev kao dio intenzivnog posredovanja ovog tjedna u potrazi za političkim rješenjem koje će smiriti naraslo nasilje i oodvratiti od slanja američkih postrojbi zbog ponovnog uspostavljanja mira.

Deseci osoba ubijeni u tijekom ovomjesečnih nereda kojima su prethodili mjeseci anti vladinih prosvjeda i godina političkih napetosti na tom otoku koje potječu još od osporenih parlamentarnih izbora iz 2000.

(Hina) xnz ynz

Pročitajte više