SAD zabrinut zbog aktivnosti Al-Jazeere u Iraku

SJEDINJENE Američke Države izrazile su zabrinutost zbog aktivnosti katarske satelitske televizijske postaje Al-Jazeera u Iraku, koju je Vijeće za privremenu upravu Iraka optužilo da "potiče terorizam".

Istovremeno, dužnosnik američkog State Departmenta, govoreći nakon što je Vijeće nametnulo ograničenja novinarima al-Jazeere i dubaijske televizije al-Arabiya, ustrajao je na važnosti slobode govora i slobode medija.

Vijeće za privremenu upravu Iraka, koje su imenovale SAD i koje je podređeno američkim okupacijskim vlastima, uvelo je ograničenja dvjema televizijskim postajama u utorak, navodeći da je cilj tog poteza slanje jasne poruke drugim postajama koje bi mogle uzrokovati nemir među Iračanima.

Dužnosnik State Departmenta, koji je želio ostati neimenovan, kazao je da SAD čvrsto podupiru načela slobode govora i slobode medija, te ih smatraju standardima do kojih moraju držati nacije koje žele uspostaviti demokraciju i biti međunarodno prihvaćene.

No, američki dužnosnik je i nadodao da je Washington ipak zabrinut zbog al-Jazeerinog emitiranja vrpci terorističke skupine al Qaeda i potencijala koji predstavlja za jačanje komunikacije među teroristima.

"Također smo zabrinuti zbog ponašanja al-Jazeere u Iraku u vezi kontakta sa skupinama uključenim u napade na koalicijske snage i druge", kazao je američki dužnosnik.

Pročitajte više