SAD zaplijenio 3.6 milijardi dolara u bitcoinu ukradenom u hakiranju mjenjačnice

Ilustracija: Profimedia

SAD je zaplijenio oko 3.6 milijardi dolara u bitcoinu ukradenom tijekom hakiranja mjenjačnice Bitfinex 2016. godine, najveće financijske zapljene ikada, i uhitila dvije osobe, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa. 

Ilya Lichtenstein i njegova supruga Heather Morgan privedeni su u utorak ujutro i trebali bi se pojaviti pred saveznim sudom na Manhattanu u poslijepodnevnim satima, navodi se u priopćenju ministarstva pravosuđa. Njih dvoje su navodno oprali 119.754 ukradena bitcoina nakon što je haker provalio u Bitfinexove sustave.

"Ovo pokazuje da kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce"

"Današnja uhićenja i najveća financijska zapljena ministarstva ikad pokazuju da kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce", rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa Monaco u priopćenju. "U uzaludnom nastojanju da zadrže digitalnu anonimnost, optuženi su prali ukradena sredstva kroz labirint transakcija kriptovalutama."

Bitfinex je burza povezana s najvećim svjetskim stablecoinom (tzv. "stabilna" kriptovaluta), tetherom. U vrijeme hakiranja, izvlačenje digitalne valute procijenjeno je na oko 71 milijun dolara, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. Odjel je rekao da ukupna vrijednost ukradenog bitcoina sada vrijedi oko 4.5 milijardi dolara.

Prema američkom ministarstvu pravosuđa, par je koristio sofisticirane tehnike, uključujući "korištenje fiktivnih identiteta za postavljanje mrežnih računa, korištenje računalnih programa za automatizaciju transakcija (tehnika pranja novca koja omogućuje da se mnoge transakcije odvijaju u kratkom vremenskom razdoblju), polaganje ukradenih sredstava na račune na raznim mjenjačnicama virtualnih valuta i darknet tržištima, a zatim povlačenje sredstava".

Kupovali NFT, zlato, a novac iskoristili i za kupnju Walmart darovne kartice

Lichtenstein (34) i Morgan (31) također su usmjerili novac preko AlphaBay Marketplacea, koji je zatvoren 2017., kako bi sakrili svoje transakcije. Dio novca je unovčen putem bitcoin bankomata. Neki su korišteni za kupovinu NFT-a i zlata. Čak su iskoristili novac za kupnju Walmart darovne kartice.

U kolovozu 2016. Bitfinex je prijavio kršenje sigurnosti i zaustavio svu trgovinu, isplate i depozite. Tvrtka je kasnije otkrila u postu na blogu da je nekima od njenih korisnika ukraden bitcoin te da je prijavila krađu policiji.

Lichtensteinu i Morgan prijeti kazna do 20 godina zatvora zbog optužbi za pranje novca. Osim toga, suočavaju se s dodatnom kaznom do pet godina zbog zavjere s ciljem prijevare SAD-a, navodi se u priopćenju ministarstva pravosuđa.

Pročitajte više