SAD želi novo nuklearno oružje kako bi parirao Rusiji

Foto: Epa

TIJEKOM posjeta američkoj Strateškoj komandi prošloga tjedna, ministar obrane Mark Esper nadzirao je vježbu ratne igre u kojoj su ruske vojne snage tijekom fiktivnog sukoba u Europi koristile taktičko nuklearno oružje protiv NATO-a, natjeravši SAD da uzvrati svojim nuklearnim arsenalom.

"Tijekom ovog scenarija za vojnu vježbu, u Europi se vodio rat s Rusijom. Rusija je odlučila upotrijebiti nuklearno oružje kratkoga dometa, a mi smo simulirali naš odgovor“, rekao je u petak visoki dužnosnik Ministarstva obrane.

Iako je spomenuti dužnosnik opisao ovu vježbu kao rutinsku, radi se o scenariju koji zabrinjava Pentagon koji smatra da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje kratkog dometa tijekom sukoba s NATO-om, piše CNN.

Pentagon želi povećati svoj nuklearni arsenal

Pentagon već neko vrijeme želi modernizirati i pojačati svoj nuklearni arsenal zbog čega je prvi put u zadnjih nekoliko desetljeća uveo novo nuklearno oružje - podmornicu s nuklearnim oružjem kratkog dometa W76-II. Ovaj potez su neki demokrati kritički opisali kao sudjelovanje u novoj utrci u nuklearnom naoružanju sličnoj onima koje su se odigravale za vrijeme trajanja Hladnog rata.

Ministarstvo obrane negiralo je takve tvrdnje, rekavši da su najnoviji potezi samo odgovor na aktivnosti Rusije koja ima do 2.000 sličnih projektila kratkog dometa ili drugog taktičkog nuklearnog oružja koje može koristiti na različite načine.

Dužnosnici Pentagona također su izrazili zabrinutost zbog sve većeg nuklearnog naoružanja Kine i Sjeverne Koreje. Jedan visoki dužnosnik Ministarstva obrane rekao je u petak da je "Kina već u procesu povećanja svog arsenala i da će udvostručiti svoje zalihe nuklearnog oružja do kraja ovog desetljeća".

Pročitajte više