SAD ŽELI SUĐENJE KARADŽIĆU, MLADIĆU I GOTOVINI NA ICTY-U

Sjedinjene Države inzistiraju da se Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Anti Gotovini sudi na Haškome sudu (ICTY), unatoč dogovorenim rokovima za završetak rada Suda, priopćio je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) u petak je usvojilo Rezoluciju 1534 kojom potvrđuje važnost pune provedbe strategije završetka rada Haškog suda i Ruandskog suda za ratne zločine do 2010. te je pozvalo balkanske zemlje da pojačaju suradnju s ICTY-jem kako bi privele optuženike Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Antu Gotvinu koji su u bijegu.

Reagirajući na Rezoluciju u petak navečer glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je priopćio da "Sjedinjene Države žele naglasiti svoju čvrstu riješenost da, unatoč rokovima dogovorenima u izlaznim strategijama, Karadžić, Mladić i Gotovina budu suđeni na ICTY-u".

Napominjući kako Haški sud ne može završiti rad bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a Boucher je rekao da Sjedinjene Države namjeravaju osigurati djelovanje Haškog suda za suđenje Karadžiću, Mladiću i Gotovini.

U priopćenju se pozivaju balkanske zemlje da izvrše svoje obveze prema Haškom sudu.

(Hina) xsl yrt

Pročitajte više