Sakašvili želi međunarodne snage u Južnoj Osetiji

GRUZIJSKI predsjednik Mihail Sakašvili zatražio je u utorak slanje međunarodnih mirovnih snaga u Južnu Osetiju te osudio "neke elemente u ruskoj vladi" za jačanje napetosti u toj odmetnutoj gruzijskoj pokrajini.

Do zaoštravanja odnosa i povećanja napetosti u Južnoj Osteiji došlo je posljednjih nekoliko mjeseci, otkako Gruzija pokušava povratiti nadzor nad tom pokrajinom čije se vodstvo protivi. Prošloga su tjedna u pojedinačnim incidentima ubijena četiri gruzijska vojnika.

"Paravojne skupine i isporuka oružja iz Rusije odigrali su veliku ulogu u jačanju napetosti", napisao je gruzijski predsjednik u članku za Wall Street Journal Europe.

Prema sporazumu iz 1992. godine mir u Južnoj Osetiji, na sjeveru Gruzije održavaju "miješane oružane snage" sastavljene od ruskih, gruzijskih i osetijskih snaga. Prošli tjedan je gruzijski parlament zatražio povlačenje ruskih snaga, optužujući ih da su "strana u sukobu" te zatražio da budu zamijenjene međunarodnim vojnim kontingentom.

"Potrebne su međunarodne mirovne snage, sastavljene uravnoteženo i vodeći računa o euroatlantskim partnerima Gruzije, koje bi dobile mandat za uspostavu sigurnosti u Južnoj Osetiji kako bi se stvorili uvjeti koji omogućavaju političke pregovore", navodi Sakašvili.

On je pozvao "Sjedinjene Države, EU i OESS da igraju "aktivnu ulogu u pregovorima na visokoj razini između strana u sukobu".

"Držanje vlasti u Južnoj Osetiji i nekih elemeneta unutar ruske vlade doveli su situaciju na rub oružanog sukoba", dodao je Sakašvili.

Nakon premoćne pobjede na siječanjskim izborima, gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili obećao je da će ponovo ujediniti Gruziju i tri otcijepljene pokrajine vratiti pod središnju vlast. Južna regija Adžarija je ubrzo kapitulirala, no Južna Osetija i znatno veća

Abhazija (8.600 km četvornih) izrazile su spremnost da oružjem brane faktičnu nezavisnost, koju uživaju već 12 godina.

Pročitajte više