Salapić navukao crnu uniformu: "Tko misli da je Slavonska sokolska garda vojska, taj je glup"

Foto: Hina

POJAVA Josipa Salapića, donedavno saborskog zastupnika HDSSB-a, u odori Glavaševih crnokošuljaša, tj. Slavonske sokolske garde, isprovocirala je brojne komentare, pogotovo zato što je Salapić uložio prigovor savjesti te nije služio vojni rok, već ga je civilno odradio u državnoj upravi.

"U vojsci sam mogao biti jedino prosjak"

"Istina je, civilno sam služio, mogao sam samo uložiti prigovor savjesti. Nas četvero ostalo je bez mame i tate i u vojsci ja sam jedino mogao biti prosjak. Tko bi platio račune i režije? Druga stvar, tko misli da je Slavonska sokolska garda vojska, taj je glup. Prema našem Statutu, to je unutarstranački klub za sport, rekreaciju, protokole i unutarstranačku redarsku službu. U Gardi nema ni "v" od vojske", tvrdi Salapić. 

"Izvukao sam diplomu da pokažem kako se treba boriti za svoj dom"

Kaže nam kako ni ostali članovi Garde, mladići i djevojke, nisu služili vojni rok, a pojasnio nam je i zašto je mahao svojom diplomom na skupu stranke.

"Eto, govorili su za torbicu, koja je sastavni dio odore slavonske garde, kako se unutra može držati oružje, a ja sam izvukao diplomu magistra pravnih znanosti. Bila je to simbolična poruka da se treba boriti za svoj dom, za mlade, koji danas sa svojim diplomama mogu jedino ići van zemlje. A mi se zalažemo da posao nađu ovdje", pojasnio je Salapić, koji je HDZ napustio 2012. godine nakon što je Tomislav Karamarko postao šef stranke. Bio je blizak Jadranki Kosor, a odlazak je opravdao niskim udarcima tijekom izbora za predsjednika HDZ-a. 

"Baldasar živi u prošlosti, danas takvima nema mjesta u hrvatskoj politici"

Komentirao nam je i viđenje splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, kojeg garda podsjeća na Hitlerov Waffen SS.

"To je problem političkih garnitura SDP-a i HDZ-a. Ako čovjek vidi ustašu, umjesto mladih ljudi sa diplomama, on živi u prošlosti i ne vidi budućnost. Taj ima problema sam sa sobom. Zašto Baldasar nije reagirao kada su se u Splitu izvikivali neki povici i stavljale ploče, nego je mirno stajao i pravio se da ništa ne vidi i ne čuje? Za takve koji žive u prošlosti, nema mjesta u aktualnoj hrvatskoj politici i nadam se da će to ovi izbori pokazati", kazao nam je Salapić. 

 

Pročitajte više