SALON MLADIH OD 1. DO 30. TRAVNJA U DOMU HRVATSKIH LIKOVNIH UMJETNIKA

Salon mladih tradicionalna smotra stvaralaštva mladih umjetnika nakon više od tri godine stanke predstavit će se kulturnoj javnosti u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, od 1. do 30. travnja.

Na salonu će 52 umjetnika izložiti 63 rada, koje je ocjenjivački sud odabrao po dva osnovna kriterija - kvaliteti i suvremenosti rada.

Predsjednik Organizacijskoga odbora 27. salona mladih Mladen Lučić na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo kako se na ovogodišnjoj izložbi nije išlo na autorske koncepcije nego na sagledavanje pluralizma scene i zastupljenost svih izražajnih medija.

Bez obzira na to što je Organizacijski odbor bio svjestan da je izlaganje revijalnoga tipa zapravo preživjelo, Lučić je rekao da im je glavna zadaća bila "vratiti" Salon mladim umjetnicima koji su nekoliko godina bili "zakinuti" za svoju izložbu.

I dok je zadnji - 26. salon mladih održan u siječnju 2001. na Zagrebačkome velesajmu u kontejnerima, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) odlučio je ove godine postaviti članove svoga Umjetničkog savjeta u Organizacijski odbor.

Lučić je objasnio je kako je to učinjeno zato da bi priredba ponovno zaživjela te zbog nadzora financijskih sredstva budući da su neki raniji saloni "svojim apetitima" znali prijeći zadane financijske okvire.

Ograničena novčana sredstva nisu omogućila internacionalizaciju Salona, ali, najavio je Lučić, to će se nastojati ostvariti u sljedećim salonima, koji bi, stajalište je organizatora, trebali biti biennalne priredbe, a ne da se održavaju svake godine.

Osim toga, dodao je, izlaganja bi trebalo ograničiti na umjetnike do 30 godina, a ne kao dosad, do 35 godina starosti.

Ovogodišnji salon bit će otvoren velikim "tulumom" u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, ali za otvorenje ne će biti otisnut i katalog.

Dio radova odabranih za Salon mladih su instalacije i video radovi koje zato nije bilo moguće prethodno snimiti, pa će tako katalog biti predstavljen u polovini održavanja Salona, najvjerojatnije 16. travnja, rečeno je.

Na novinarski upit je li već poznat dobitnik Grand prixa, Lučić je objasnio da će zbog istih razloga dobitnik biti poznat na samome otvorenju, kao i dobitnici triju ravnopravnih nagrada.

Ovogodišnji Salon potpomognut je sponzorskim sredstvima, a glavni sponzor je Privredna banka Zagreb - PBZ Invest. Grand Prix bit će dodijeljen u iznosu od 20.000 kuna.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više