Summit o klimatskim promjenama u Bonnu: Bloomberg donosi rat protiv ugljena u Europu

Foto: Hina
 
MICHAEL Bloomberg donosi u Europu svoju kampanju za smanjenje količine stakleničkih plinova i ovisnosti o ugljenu nakon uspjeha u SAD-u.
 
Bloomberg je posebni izaslanik UN-a za klimatske promjene i bivši gradonačelnik New Yorka, čija kampanja je od 2010. skupila 164 milijuna dolara za smanjenje količine stakleničkih plinova u SAD-u. U tom periodu je u državi zatvoreno više od polovice elektrana na ugljen.
 
Kampanju će proširiti na Europu i ostatak svijeta uz dodatnih 50 milijuna dolara, koje će između ostalog uložiti u istraživanja o utjecaju rada elektrana na ugljen na zdravlje te potencijalnim pravnim akcijama protiv onih elektrana koje krše pravila o zagađivanju okoliša.
 
"Ugljen je najveći zagađivač na svijetu"
 
Bloomberg je ovaj potez najavio na summitu o klimatskim promjenama u Bonnu (COP23), gdje se vodi rasprava o Pariškom sporazumu nakon najave da će se SAD iz njega povući.
 
"Rat protiv ugljena je počeo i nastavljaju ga voditi zajednice kojima je dosta trovanja njihovog zraka i vode kada su dostupne čišće i jeftinije alternative", izjavio je Bloomberg prošlog mjeseca.
 
"Ugljen je najveći zagađivač na svijetu", rekao je Bloomberg za The Guardian. "Kada biste samo mogli zamijeniti ugljen bilo kojim drugim gorivom, to bi značilo golemu promjenu u predviđanjima klimatskih promjena". 

Pročitajte više