Samo polovica Talijana smatra se katolicima, svaki peti je ateist

Ilustracija: Shutterstock, Hina

IAKO  tradicionalno smatrani izrazito katoličkom nacijom, Talijani sve manje prakticiraju vjeru i samo ih polovica sebe smatra katolicima, a čak petina tvrdi da su ateisti, rezultati su iz nedavne ankete koju je prenio dnevnik L' Unita.


Da se "smatraju kršćanima" reklo je 13 posto ispitanih, dok ih je 8 posto navelo da vjeruje u postojanje "višeg bića", ali da ne osjećaju pripadnost niti jednoj religiji, prema ispitivanju agencije za istraživanje javnog mnijenja SWG.

Među stanovnicima Italije obuhvaćenih istraživanjem njih 4 posto je navelo da su pravoslavne vjere ili su protestanti, a 2 posto da su budisti.

Onih koji se smatraju pripadnicima hinduizma, islama ili judaizma zabilježeno je ukupno jedan posto. Sveto pismo kod kuće ima 70 posto Talijana, no rijetko ga čitaju i poznaju manje od trećine njegova sadržaja. Istraživanje je također pokazalo da religija još ima znatan utjecaj na mentalitet i poglede Talijana, kao i utjecaj na politički život u državi, ali i da Talijani danas rijetko idu u crkvu i prakticiraju vjeru na tradicionalni način.

Pitanjima vjere Talijani pristupaju intimnije, pa i oni koji se smatraju vjernicima to suzdržano manifestiraju u javnosti. Primjerice, umjesto u crkvi mole kod kuće, navodi L'Unita.

Slabljenje religioznosti primjetno je u Italiji već dvadesetak godina, a dosta je i vjernika koji iz Crkve istupaju, odnosno formalno pokreću postupak izlaska iz Rimokatoličke Crkve.
Postoje ocjene da je lani istupio do sada najveći broj vjernika rođenih u Katoličkoj Crkvi, navodi L'Unita, na osnovi podataka koje je nedavno objavila Talijanska unija ateista, agnostika i racionalista (URR) koja takvim osobama pruža tehničku potporu.

S mrežne stranice URR-a oni koji žele službeno istupiti iz Crkve mogu isprintati za to predviđeni formular i poslati ga crkvenim vlastima u svojoj župi kako bi počeli postupak izlaska. Lani je taj obrazac preuzelo s interneta gotovo 48.000 potencijalnih 'otpadnika', dvije tisuće više nego prethodne godine.

Pročitajte više