Samohrana majka s Filipina danima čekala autobus zbog pandemije, umrla je

Foto: Epa

SMRT samohrane majke na Filipinima, koja je umrla tijekom strogih mjera ograničenja jer je danima čekala autobus za povratak kući, izazvala je bijes građana te potaknula vladu da dodatno razmotri kako pravilno postupati s radnicima koji su ostali bez posla i mogućnosti prijevoza tijekom pandemije.

Michelle Silvertino (33) pronađena je 5. lipnja u nesvijesti na nogostupu uz autocestu glavnoga grada Manile. Majka četvero djece pokušala je doći autobusom do svoje kuće u Calabangi, koja se nalazi više od 400 kilometara jugoistočno od Manile, ali zbog mjera ograničenja nije mogla doći do javnog prijevoza, piše CNN.

Silvertino je pješačila iz Quezon Cityja, sjeverno od Manile, do grada Pasay Cityja na jugu, u nadi da će doći do autobusa. No to se pokazalo uzaludnim pa je nekoliko dana ostala čekati na nogostupu, gdje je kasnije pala u nesvijest. Uskoro je prevezena u bolnicu i tamo je proglašena mrtvom.

Bijes građana

Njena smrt izazvala je bijes među stanovnicima Filipina. Ljudi diljem zemlje pridružili su se kampanji koja poziva na pravdu i koja kritizira vladu da ne čini dovoljno kako bi pomogla siromašnim radnicima poput Silvertino.

U ožujku ove godine, Filipini su uveli stroge mjere ograničenja zbog pandemije koronavirusa. Obustavljen je javni prijevoz na otoku Luzon, a stanovnicima je naređeno da ostanu kod kuće.

Nezadovoljstvo građana zbog smrti Michelle Silvertino ipak je na kraju doprla do predsjedničke palače te je vlada danas objavila da će pomoći radnicima u zemlji da se vrate svojim domovima.

Harry Roque, glasnogovornik predsjednika, izjavio je da se neće ponoviti ono što se dogodilo Michelle Silvertino i da će odjeli za socijalnu skrb i prijevoz pomoći pri povratku građanima koji su zapeli na autobusnim stanicama i aerodromima.

Pročitajte više