Nabavljao otrov samoubojicama diljem svijeta. Sudi mu se, prijeti mu doživotni zatvor

Foto: Policija Peela

Slučaj Kanađanina optuženog da je nabavljao otrovne kemikalije ljudima koji su sebi oduzeli život ide na suđenje, odlučio je sud u Ontariju. Tužitelji su također promijenili optužbe protiv Kennetha Lawa s drugog stupnja na ubojstvo prvog stupnja.

Law je, navodi se u optužnici, poslao više od 1200 paketa sa smrtonosnim tvarima u oko 40 zemalja. Law, 57-godišnji bivši kuhar iz Toronta, optužen je za 14 ubojstva prvog stupnja, kao i po 14 točaka optužnice za pomaganje i savjetovanje pri samoubojstvu.

Njegov odvjetnik Matthew Gourlay rekao je da Law na sudu namjerava reći da nije kriv. Sve optužbe povezane su sa smrću ljudi diljem Ontarija u dobi od 16 do 36 godina. Policija je rekla da je više žrtava mlađe od 18 godina.

Britanci kažu da je povezan s 90 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji

Law, koji je u policijskom pritvoru od uhićenja prošlog svibnja, također je predmet istraga policijskih agencija u drugim dijelovima Kanade, kao i drugim zemljama. Britanski detektivi kažu da su ga povezali s 90 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji. 

Prvotno je bio optužen za ubojstvo iz nehaja, ali su tužitelji u međuvremenu dvaput okvalificirali njegovo djelo kao teže od toga. Kad su u prosincu njegove optužbe podigli na ubojstvo drugog stupnja, službenici regionalne policije Yorka rekli su da je to zato što su na vidjelo izašli novi dokazi koji podupiru težu optužbu.

"Stalno procjenjujemo dokaze", rekao je inspektor Simon James novinarima. Prema kanadskom zakonu, ubojstvo prvog stupnja definirano je kao namjerno i planirano ubojstvo druge osobe.

Prijeti mu doživotan zatvor

Kanadski detektivi tvrde da je Law vodio brojne web-stranice koje su nudile opremu i tvari za pomoć ljudima da okončaju svoje živote. U Velikoj Britaniji Nacionalna kriminalistička agencija (NCA) u Londonu ga je optužila za slanje paketa na adrese 272 osobe.

Agencija, koja istražuje jesu li počinjena kaznena djela, rekla je da je 90 od tih primatelja kasnije umrlo, iako nisu mogli potvrditi da je otrovna tvar bila izravan uzrok svake smrti. Ako bude osuđen, Lawu prijeti doživotna zatvorska kazna bez mogućnosti pomilovanja od 25 godina.

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Pročitajte više