Samsung službeno predstavio Galaxy Tab, novu konkurenciju iPadu



SAMSUNG je danas na tehnološkoj konferenciji IFA u Berlinu predstavio Galaxy Tab, novo tablet računalo koje bi se trebalo natjecati s Appleovim ultra popularnim iPadom.

Uređaj korisnicima nudi "novu galaksiju mogućnosti", rekao je izvršni direktora Samsunga za Europu, Thomas Richter. Novi tablet je težak 380 grama, gotovo tri puta manje od iPada, te ima ekran od sedam inča, što je gotovo za trećinu manje od iPadovog.


Pogoni ga Googleov sustav Android 2.2, na kojemu se, za razliku od iPada, može raditi s novim HTML5 i Flashom. "Galaxy Tab je dizajniran da bi korisnicima omogućio maksimiziranje online iskustva, bez obzira na to gdje se nalazili", rekao je Richter.

Cijena novog uređaja varirat će ovisno o telekomunikacijskim operaterima preko kojih se Galaxy Tab bude prodavao. Prodaja počinje u listopadu u Europi, te kasnije tijekom jeseni u SAD-u i Aziji.

Uređaj podržava Bluetooth, Wi-Fi, i 3G mreže, čime namjerava funkcionirati kao kombinacija pametnog mobitela i laptopa. Preko njega će se moći voditi razgovore bez obzira na to gdje se korisnici nalazili, najavljuje Samsung.

Dvije kamere

Galaxy Tab dolazi s dvije kamere, od kojih je jedna smještena na pozadini uređaja i ima blic, a druga, na prednjoj strani, treba služiti za video razgovore. Samsung tvrdi da će Galaxy pružati mogućnost osam sati kontinuiranog korištenja multimedijalnih sadržaja, ili sedam sati puštanja videa.

Uređaj će imati ugrađenu aplikaciju Swype, koja se već nalazi na Samsungovim mobitelima serije Galaxy 5, a koja omogućava korisnicima tipkanje jednostavnim prelijetanjem prstom po tipkovnici. Aplikacija koristi algoritam koji određuje na koju se riječ misli, a tvrtka tvrdi da se time postiže brzina tipkanja od 40 riječi u minuti.

Samsung, drugi najveći proizvođač mobitela nakon Nokie, u prošlom je kvartalu zabilježio rekordni profit od 3,6 milijarde dolara, ali tvrtka upozorava da će jačanje konkurencije u nadolazećim kvartalima nagristi tu marginu profita.

Pročitajte više