Sanader: Ako posustanemo slijedi raspad sistema i bankrot

"OVO JE PRIJELOMNI trenutak za Hrvatsku jer sada trebamo odgovoriti na pitanje možemo li ili ne upravljati svojim javnim financijama", riječi su to premijera Ive Sanadera koji je danas, prigodom posjeta Novoj Gradišci, komentirao pregovore sa sindikatima te mogućnost da hrvatska Vlada jednostrano ukine kolektivni ugovor sa sindikatima, koje su potpisali prošle godine.

> Sanader sa sindikatima kao Cezar u Rimu: Zavadi pa vladaj

Sanader je danas jasno dao do znanja kako će morati riješiti problem sindikata iz javnog sektora, no nije htio precizirati koji će biti sljedeći korak Vlade, a nije htio ni govoriti o najavi 10-postotnog smanjenja plaća.

Zna se što slijedi

Sanader je danas novinarima rekao i kako se Hrvatska nalazi "pod lupom" Europe i svijeta predstavljajući pregovore sa sindikatima kao "ključno pitanje statusa Hrvatske u međunarodnoj zajednici i financijskim institucijama". Naime, kako kaže Sanader, upravo na ovom primjeru Hrvatska mora odgovoriti može li upravljati svojim javnim financijama.

"Ako ne može onda se zna što nam slijedi - bankrot i raspad sustava. Mi to ne možemo i nećemo dopustiti", zaključio Sanader pozivajući sve aktere socijalnog dijaloga na odgovornost. Štoviše, Sanader je rekao kako je trenutna situacija puno teža od one koja je bila kada se radio proračun. Podsjetimo, u prosincu prošle godine Sanader je pregovore sa socijalnim partnerima otvorio s izjavom: "U banani smo".

Nije lako

Prema današnjim izjavama o "raspadu sistema" i "bankrotu", Sanader je jasno dao znanja kako je situacija puno teža od očekivane.

Naravno da sve ne bi bilo tako crno Sanader je izbacio i nekoliko floskula kao kako će Vlada boriti za svako radno mjesto pa je tako i sami smisao pregovora i da ga i oni koji imaju posao ne izgube.

M.M.
Foto: Damir Glibušić / CROPIX

Pročitajte više