Sanader: dobivanje statusa kandidata velik korak prema EU

Premijer Ivo Sanader ocijenio je večeras da je odluka Europskog vijeća o davanju Hrvatskoj statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji (EU) velik korak prema toj zajednici zemalja, u kojoj se, kako je rekao, poštuju demokracija, vladavina prava, ljudske i manjinske slobode, a što je i hrvatski cilj.

Čestitajući građanima na ovom "velikom koraku", Sanader je gostujući u večerašnjem Dnevniku HRT-a rekao da Hrvatska želi usvojiti standarde Europske unije ne zbog toga da ima uzor koji bi slijedila, nego zato što nema niti jedne zemlje koja je ušla u Uniju a da danas iz nje želi izići.

"Nema ni jedne zemlje čiji građani žive lošije danas nego kada nisu bili članovi Unije, prema tome imamo niz razloga zbog kojih se veselimo ulasku u EU", kazao je hrvatski premijer.

Posluživši se nogometnim žargonom Sanader je za novonastale odnose Hrvatske i EU rekao da Hrvatska danas iz publike ulazi u teren i igra utakmicu u kojoj može aktivno sudjelovati i odlučivati o svojoj sudbini.

Govoreći o mogućoj godini konačnog ulaska u punopravno članstvo EU-a Sanader je procijenio da bi Hrvatska do 2007. mogla završiti sve pregovore s Unijom, koja bi zatim trebala donijeti odluku u Hrvatskom ulasku u tu zajednicu europskih država.

Tu je tvrdnju potkrijepio i primjerom Slovačke, koja je pregovore završila za manje od tri godine.

"Ako je dobro da uđemo u EU, a za što postoji i širok konsenzus jer u svim anketama oko 75 posto građana podržava ulazak Hrvatske u EU, ne vidim razloga zašto bismo dugo čekali", ustvrdio je premijer.

No, kazao je kako smatra da se Hrvatska u ovom trenutku ne bi trebala opterećivati datumima nego željom da dobro odradi predstojeći proces pregovora, te da ga iskoristi za dolaženje do "dobrih rješenja koja će biti korisna po naše građane".

Upitan boji li se da će se s reformama koje trebaju uslijediti smanjiti podrška građana priključenju EU, Sanader je rekao da postoji i ta mogućnost, dodavši kako smatra da se isplati proći i kroz razdoblje u kojem se mogu pojaviti i teška pitanja.

"Ja se osobno ne bojim i bit ću uvijek za ulazak Hrvatske u Uniju", rekao je Sanader, istaknuvši kako misli da će Vlada dobrim radom uspjeti građanima predočiti razloge zašto Hrvatska treba ući u Uniju. Dodao je kako je siguran da će velik postotak hrvatskih ljudi to podržati.

Sanader je kazao da za stjecanje statusa kandidata uz sadašnju vladu velike zasluge imaju i bivše vlade, sadašnji i bivši predsjednik Republike, te hrvatski branitelji, koji su, istaknuo je, među najzaslužnijima jer su obranili Hrvatsku.

Podsjetivši da su neki njegovi politički suparnici do prije šest mjeseci govorili da Hrvatska dolaskom HDZ-a na vlast ponovno ide u političku izolaciju, Sanader je ustvrdio kako je njegova vlada pokazala da je ambiciozna, te da zna ispuniti ciljeve i puno odlučnije, jasnije i korisnije voditi zemlju od prošle vlade.

Europsko vijeće odlučilo je u danas u Bruxellesu promaknuti Hrvatsku u službenog kandidata za članstvo u EU-u te zakazalo otvaranje pristupnih pregovora početkom iduće godine.

(Hina) xam ymć

Pročitajte više