SANADER: HDZ NIJE ARBITRIRAO O OPORBI

Predsjednik HDZa i premijer Ivo Sanader odbio je danas optužbe parlamentarne oporbe da je HDZ arbitrirao kad je riječ o podjeli oporbenih mjesta u saborskome Povjerenstvu za sprječavanje sukoba i interesa.

Sanader je to rekao nakon današnje sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirajući tvrdnje oporbe po kojima je odbijanjem prijedloga većine oporbenih klubova da u Povjerenstvo, u ime oporbe, uz Milanku Opačić (SDP), uđe i Tonči Tadić (HSP) "pala maska i pozlata s lica HDZ-a, koji je time pokazao da se nije transformirao".

Sanader, naprotiv, tvrdi kako je "HDZ pokazao svoju snagu, ali i spremnost da korigira vlastite pogreške".

Objasnio je da je njegova stranka "korigirala prvotni prijedlog, po kojem su u Povjerenstvo trebala ući tri vladajuća i dva oporbena zastupnika".

HDZ je, naime, na sjednici saborskog Odbora za izbor i imenovanja u četvrtak predložio da u Povjerenstvo iz redova zastupnika uđu Marija Bajt (HDZ), Đurđa Adlešić (HSLS), Milanka Opačić (SDP) i Ratko Gajica (SDSS).

HDZ-ov predsjednik Odbora Branimir Glavaš tvrdio je tada kako je Gajica oporbeni zastupnik te da je, prema tomu, omjer oporbenih i vladajućih zastupnika u Povjerenstvu dva prema dva.

Prosvjede iz oporbenih redova da su zastupnici SDSS-a prigodom podjele mjesta u saborskim odborima bili u kvoti vladajućih Glavaš je odbio tvrdeći kako ta stranka s HDZ-om nema koalicijski ugovor, pa nije u parlamentarnoj većini.

Gajica je u petak povukao svoju kandidaturu i dao Tadiću prednost pri ulasku u Povjerenstvo.

HDZ je zatim izišao s novim prijedlogom, pa je u Povjerenstvo, umjesto Gajice, Sabor jučer imenovao Davora Krapljanovića (HNS).

Drugo oporbeno mjesto u Povjerenstvu ostalo je nepopunjeno jer je Milanka Opačić povukla svoju kandidaturu.

Na tvrdnje da je HDZ u cijelom slučaju arbitrirao oporbi Glavaš je sinoć odgovorio kako nije riječ ni o kakvoj arbitraži, nego da je parlamentarna većina, u skladu sa Zakonom i saborskim Poslovnikom, donijela političku odluku da dva mjesta u Povjerenstvu prepusti najjačim oporbenim strankama po broju zastupnika.

"Političkom odlukom" objasnio je i odbijanje Tadićeve kanditature, ističući pritom neupitnost njegova moralnog kredibiliteta.

Stranački kuloari govorili su, međutim, o neprihvatljivosti sudjelovanja u Povjerenstvu HSP-a, koji među HDZ-ovim biračima uživa veći ugled od ostalih oporbenih stranaka.

Sanader je danas opovrgnuo tvrdnje kako je HDZ-u Tadić politički neprihvatljiv, ističući da mu je prihvatljiv svaki zastupnik kojega su na parlamentarnim izborima izabrali hrvatski birači.

"HDZ-ovi su zastupnici u Saboru glasovali po vlastitoj savjesti, nismo arbitrirali nikome i nećemo ni ubuduće", rekao je Sanader.

Istaknuo je da će Vlada potpuno podupirati rad Povjerenstva, od kojega očekuje da "neće biti samo fikus, već da će sprječavati sukob interesa, koji je jedan od gorućih problema u državi".

To stajalište predsjednika stranke potvrdio je poslije i Glavaš.

"Nismo arbitrirali i nećemo arbitrirati, ali ni pristajati na ucjene", rekao je Glavaš.

Ponovio je da je riječ o "političkoj procjeni i stajalištu Kluba HDZ-a da se, među kandidatima, izaberu oni iz najjačih oporbenih stranaka.

(Hina) ibob ln

Pročitajte više