Sanader izrazio sućut u povodu smrti Carla Gustava Stroehma

Predsjednik Vlade Ivo Sanader uputio je u svoje i u ime hravtske Vlade brzojav sućuti obitelji Stroehm u povodu smrti novinara i publicista Carla Gustava Stroehma, priopćio je danas vladin Ured za odnosu s javnošću.

"S tugom sam primio vijest o smrti uglednoga novinara, vrsnog i uvjerljivog komentatora i velikog hrvatskog prijatelja Carla Gustava Stroehma.

Carl Gustav Stroehm desetljećima je pratio prilike u našoj zemlji, izvrsno poznavao odnose u bivšoj državi i često bolje od ostalih, pa i mnogih u samoj Hrvatskoj, razumio probleme postkomunističke Hrvatske.

Nezaboravan je i nemjerljiv bio njegov doprinos oblikovanju njemačkoga javnoga mišljenja u samom začetku agresije na Republiku Hrvatsku, što je u konačnici, svojim gotovo neodoljivim pritiskom, nesumnjivo utjecalo i na stavove njemačke vlade i njezinu potporu međunarodnom priznanju Hrvatske.

Carl Gustav Stroehm volio je Hrvatsku, govorio je hrvatskim jezikom i pronosio istinu o njoj, učeći nas do zadnjega trenutka kako da cijenimo i čuvamo svoju teško izborenu neovisnost", kaže se u brzojavu.

Stroehm je umro jučer u Beču nakon kratke i teške bolesti.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više